Tietokoneen käyttäjä on tyhmä ja varomaton

07.09.2011 12:00 -

Yli miljoona ihmistä maailmassa joutuu verkkorikollisuuden uhriksi päivittäin. Verkkorikoksen tyypillinen uhri on alle 30-vuotias mies.

Symantecin Norton -kuluttajatuotteiden yksikön tänään julkistama tutkimus paljastaa, että verkkorikollisuuden uhriksi joutui viime vuonna 431 miljoonaa aikuista. Kaikkiaan verkkorikollisuus maksoi uhreilleen 388 miljardia dollaria, kun mukaan lasketaan verkkorikollisuuden aiheuttamat rahalliset menetykset (114 miljardia dollaria) ja verkkorikollisuuden selvittelyyn kuluva aika, joka tutkimuksen mukaan aiheuttaa 274 miljardin dollarin kulut. Siten verkkorikollisuus on suurempaa kuin maailman huumemarkkinat, sillä marihuanan, kokaiinin ja heroiinimarkkinoiden yhteenlaskettu arvo on 288 miljardia dollaria.

Norton Cybercrime Report 2011:n mukaan yli kaksi kolmasosaa internetin käyttäjistä (69 prosenttia) on joutunut verkkorikoksen uhriksi. Neljätoista aikuista joutuu verkkorikoksen uhriksi joka sekunti, mikä tarkoittaa yli miljoonaa uhria päivittäin.

Raportissa tutkittiin ensimmäistä kertaa myös netin käyttöä matkapuhelimella. Sen mukaan matkapuhelimella nettiä käyttäneistä aikuisista 10 prosenttia on joutunut verkkorikoksen uhriksi. Mobiililaitteiden haavoittuvuuksien määrä kasvoi 42 prosenttia vuonna 2010 edellisvuoteen verrattuna. Mobiilikäytön yleistyessä verkkorikollisten mielenkiinto mobiililaitteisiin on lisääntynyt huomattavasti ja vuonna 2010 raportoitiin 163 uutta mobiilikäyttöjärjestelmien haavoittuvuutta, kun vuonna 2009 haavoittuvuuksia oli 115. Mobiiliuhkien lisäksi verkkorikosten uhrilukua kasvattavat sosiaalisten verkkojen suosion lisääntyminen ja suojauksen puute.

Nuoret miehet ja mobiilikäyttäjät suurimmassa vaarassa

Tutkimuksen mukaan 18-31-vuotiaat miehet, jotka käyttävät nettiä kännyköillään ovat todennäköisimmin verkkorikosten uhreja. Tässä ryhmässä neljä viidestä on joutunut joskus verkkorikoksen uhriksi. Yleisin - ja helpoimmin estettävissä oleva - verkkorikollisuuden muoto on tietokonevirukset ja haittaohjelmat, joista on kärsinyt 54 prosenttia vastaajista. Seuraavaksi yleisimpiä ovat verkkohuijaukset (11 prosenttia) ja kalasteluviestit (10 prosenttia).

-Ihmiset eivät vieläkään tiedosta kuinka yleistä verkkorikollisuus on. Tutkimuksemme mukaan verkkorikollisuuden uhriksi joutuneiden määrä on kolminkertainen verrattuna perinteiseen rikollisuuteen. Silti yli kaksi kolmannesta uskoo, että joutuu todennäköisemmin fyysisen maailman rikoksen uhriksi, sanoo Symantec Finlandin partneritoiminnasta vastaava johtaja Erkko Skantz.

-Tutkimuksen vastaajista 89 prosenttia on sitä mieltä, että verkkorikollisten tuomitsemiseen pitäisi panostaa enemmän, mutta verkkorikollisuuden torjuminen kuuluu kaikille. Meistä jokaisen on oltava valppaina ja varmistettava, että toimimme verkossa turvallisesti.

Vaikka ihmiset ovat hyvinkin tietoisia verkkorikollisuuden vaaroista, tieto ei johda toimintaan. Vastaajista 74 prosenttia kertoo aina tiedostavansa verkon vaarat. Kuitenkin 41 prosenttia vastaajista ilmoitti, ettei heillä ole ajantasaista tietoturvaohjelmaa. Lisäksi vain alle puolet kertoi tarkistavansa luottokorttilaskunsa säännöllisesti petosten varalta. Vastaajista 61 prosenttia ei myöskään käytä vahvoja salasanoja tai vaihda salasanojaan säännöllisesti. Mobiilikäyttäjistä vain 16 prosentilla on puhelimessaan ajantasainen tietoturvaratkaisu.

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat