Suomalaiset ottavat tietoisia riskejä liikenteessä

08.08.2011 20:00 -

Suomalaisten liikennekurissa on parantamisen varaa.

Kaksi kolmesta on käyttänyt ajaessa kännykkää ilman hands freetä ja lähes yhtä moni on ajanut ylinopeutta viimeisen vuoden aikana. Joka neljäs ei pysähdy aina suojatien eteen, vaikka viereinen auto olisi pysähtynyt, selviää If Vahinkovakuutusyhtiön vuosittaisesta liikenneturvallisuustutkimuksesta.

Nuorimmat kuljettajat pysähtyvät suojatien eteen muita ikäryhmiä harvemmin.

- Nuorten liikennekäytöksestä piirtyy tutkimuksessa huolestuttava kuva. Juuri autokoulun käyneillä turvallisen liikkumisen pitäisi olla muistissa, joten ainakaan tietämättömyydestä liikennesääntöjen rikkomisen ei pitäisi johtua, ajoneuvovakuutusten johtaja Mikko Pöyhönen Ifistä toteaa.

Kaikki nuoret eivät kuitenkaan ole liikenteessä välinpitämättömiä.

- Nuoret aikuiset ovat jakautuneet toisistaan selvästi poikkeaviin kuljettajaryhmiin. Ifin vahinkotilastot osoittavat, että vaikka osalle sattuu paljon vahinkoja, suurin osa nuorista kuljettajista onnistuu ajamaan vahingoitta. Kuljettajan ajotapa ja asenne ovat tärkeitä osatekijöitä liikenneturvallisuudessa, muistuttaa Pöyhönen.

Siinä missä nuorimmat tutkimukseen vastanneet rikkovat liikennesääntöjä muita useammin, niin kaksi–kolmekymmenvuotiaat keskittyvät useaan asiaan ajaessaan. 23–34-vuotiaat syövät, juovat, meikkaavat ja selaavat navigaattoria ajaessa muita ikäryhmiä useammin. Selvästi vähiten rikkomuksia ja riskejä harrastaa tutkimuksen vanhin ikäryhmä, 55–74-vuotiaat.

(Radio Nova, If Vahinkovakuutusyhtiö)

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat