Omatekoiset räjähteet ovat vaarallisia ja laittomia

03.08.2011 21:00 -

Räjähderikoksesta voi seurata jopa kahden vuoden rangaistus.

Räjähdysaineiden valmistaminen, hallussapito, säilyttäminen, hävittäminen ja maahantuonti ovat luvanvaraista toimintaa, korostaa poliisitarkastaja Marko Savolainen Poliisihallituksesta.

- Rikkomalla lain säännöksiä syyllistyy muun muassa räjähderikokseen, josta rangaistuksena on enintään kaksi vuotta vankeutta. Aiheuttaessaan vahinkoa voi seurauksena olla myös korvausvelvollisuus, Savolainen sanoo.

Vanhemempien tulisi puuttua nuorten kokeiluihin välittömästi.

- Nuoret saattavat kokeilunhaluisina, mutta vaaroja ymmärtämättä tehdä räjähtävää ainetta ja aiheuttaa vaaraa itselleen sekä ympäristölle. Kotona hälytyskellojen pitäisi alkaa soida, jos nuoren huoneesta tai tavaroiden joukosta alkaa ilmestyä purkkeja ja pakkauksia, joille ei ole järkevää selitystä, kertoo Savolainen.

Ilmitulleiden rikosten määrä on kuitenkin mahdollisesti vain murto-osa todellisesta määrästä. Tyypillinen tällaiseen rikokseen syyllistynyt henkilö on 14 -30 -vuotias nuori mies.

Ohjeet räjähteiden valmistamiseen on monesti saatu internetistä. Nettiohjeet ovat usein epäluotettavia ja virheellisiä. Riskit tekijälle itselleen ja ympäristölle ovat erittäin suuret jo valmistusprosessin aikana.

Yleisimmät loukkaantumiset ovat silmä-, sormi- ja raajavammat, sekä kemiallisten aineiden aiheuttamat palovammat.

(Poliisi)

Kilpailut

Uusimmat