Marjastaja! Lue nämä ohjeet ennen metsään menoa!

21.07.2011 18:00 -

Marjakauden alkaessa on hyvä muistaa nämä vinkit, jotta marjastaja löytää myös turvallisesti takaisin kotiin.

Joka vuosi lukuisia marjastajia eksyy retkillään metsiin. Onkin hyvä kerrata ohjeet ennen marjojen hakemista luonnon keskeltä.

- Kerro marjastusreissustasi etukäteen läheisillesi. Kerro heille, mihin suuntaan lähdet ja kauanko aiot marjastusretkelläsi olla.

- Ota mukaan paikkansa pitävä, riittävän tarkka kartta, esim. ulkoilukartta, maastokartta tai tulostettu kartta. Opettele lukemaan karttaa ja käyttämään kompassia.

- Marjastusreissulle on syytä ottaa mukaan kännykkä, tulentekovälineet, riittävästi juotavaa, eväitä sekä lisävaatetta.

- GPS-paikannin tuo marjastusreissulle turvallisuutta. Kännykän akku kannattaa ladata ennen marjareissua. Vara-akku voi olla hyvä lisä repussa.

- Muista eväät. Eväinä esimerkiksi energiapatukat ovat keveitä kantaa mukana ja niillä saa hyvin tankattua energiavarastoja väsymyksen yllättäessä.

- Koskaan ei pidä ajatella, että on tarpeeksi kokenut marjastaja. Marjanpoimimisen aikana paina mieleesi kulkemasi reitti tai tallenna se GPS-paikantimeesi. Ajan kulumista marjastusretken edistyessä pitää myös seurata. Epävarmuuden tullessa on heti pysähdyttävä paikanmääritystä varten.

Jos olet eksyksissä

- Pysy rauhallisena ja yhdessä muiden kanssa, jos olet eksynyt ryhmässä.

- Pidä tauko ja syö. Merkitse kartalle viimeinen varma paikannus ja muistele, milloin olit siellä. Tarkastele ympäröivää maastoa ja kiintopisteitä, vertaile niitä karttaan.

- Vertailua helpottaa kartan kääntäminen pohjois-eteläsuuntaan ja siirtyminen näköalapaikalle. Mieti, oletko vielä kartalla vai sen ulkopuolella. Etsi kiintopisteitä kuten tunturi, joki tai tie.  

- Jos tilanne vaikuttaa siltä, että olet todella eksyksissä, soitto tuttavalle, joka tuntee maastot hyvin, voi auttaa oikealle reitille. Muista kuitenkin, ettet kuluta akkua turhaan soitteluun.

- Eksymisen varmistuttua ja jollei tuttavasta ole apua, pysy edelleen rauhallisena ja soita hätänumeroon 112. Vastaa huolellisesti kaikkiin sinulle esitettyihin kysymyksiin ja kerro kaikki, mikä voi helpottaa löytämisessäsi.

- Kun olet jo pidempään ollut eksyksissä ja on oletettavaa, että etsijät on lähetetty perään, pysy paikoillasi ja tee itsesi näkyväksi parhaalla mahdollisella tavalla: merkkitulia käyttämällä tai laittamalla jotain suurta ja värikästä näkyville.  

- Eksyneen kannattaa myös pyrkiä korkeimmalle lähimmälle paikalle maastossa.
Se on hyödyksi etsintöjä tehtäessä ja myös koska kännykkä kuuluu parhaiten korkeimmilla alueilla kuten tunturit, vaarat ja mäet.

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat