Suojaa tietokoneesi ja tiedostosi ukkoselta

14.07.2011 19:00 -

Laitevahingoilta voi välttyä, jos laitteet irroitetaan pistorasiasta ukkosen ajaksi. Erityisen herkkiä ukkoselle ovat tietokoneet, modeemit ja digiboksit.

Ukkosella sähköiset ja verkkoon liitetyt laitteet rikkoutuvat silloin, kun salama aiheuttaa ylijännitteen sähkö- tai puhelinverkkoon. Elektroniset laitteet kuten tietokoneet, modeemit ja digiboksit ovat erittäin herkkiä jännitevaihteluille. Myös televisio voi rikkoutua, jos johto on ukkosella seinässä.

- Ylijännite voi tulla esimerkiksi tietokoneisiin ja fakseihin puhelin- tai sähköverkon kautta. Televisiot ja digiboksit voivat puolestaan saada tärskyn antennin tai sähköverkon kautta. Siksi virran katkaiseminen laitteista ei riitä, vaan ne on irrotettava seinästä kokonaan ukkosen ajaksi, korvausasiantuntija Seija Tuomela If Vahinkovakuutusyhtiöstä muistuttaa.

Laitteen rikkoutumista ukkosella voi estää myös pistorasiaan sijoitettavalla ylijännitesuojalla. Ylijännitesuojaa hankkiessaan on hyvä tarkistaa, että ne ovat omiin pistorasioihin sopivia. Lisäksi tiedostot kannattaa varmuuskopioida säännöllisin väliajoin, sillä tietokoneen rikkoutuessa myös tiedostot kärsivät tai katoavat.

(Radio Nova, If Vahinkovakuutusyhtiö)

Kilpailut

Uusimmat