Kärsitkö oudoista oireista - tämä kasvi voi olla syypää

09.07.2011 11:00 -

Pujot ovat aloittamassa kukintansa Etelä-SUomessa. Voimakkaasti allergisoiva pujo kiusaa monia myös tietämättään.

Pujo on heinien ja koivun ohella eniten allergiaa aiheuttava kasvi. Keskikokoisessa versossa kehittyy 500 miljoonaa ja suurimmissa jopa miljardi siitepölyhiukkasta. Kasvin siitepölyn tuottaminen on poikkeuksellisen runsasta, mikä selittää voimakkaat allergiaoireet useilla.

Allergisten onneksi, pujon siitepöly leviää heikosti. Kasvuston reunalla pitoisuus laskee puoleen jo 10 metrin matkalla. Pujoallergisten kannattaa välttää pujokasvustoja erityisesti aamupäivisin. Siitepölyä vapautuu kukista aamuisin.

Pujon aiheuttamaa allergiaa voi helpottaa kitkemällä pujot pois asuinalueelta koska pujon siitepöly ei leviä kovinkaan laajalle alueelle. Nyt on juuri oikea aika poistaa pujot, sillä kukinta alkaa heinäkuun puolivälissä ja kestää syyskuulle saakka. Pujot kannattaa hävittää pihan, työpaikan, ajoteiden ja lasten leikkipaikkojen lähettyviltä. Muista käyttää hanskoja.

Pujo aiheuttaa paljon oireita, joita moni ei osaa edes yhdistää allergiaan millään tavoin. Tällaisia ovat mm. tukkoisuus, nuha, aivastelu, kurkun kutina, väsymys sekä silmäoireet kuten vetistely, kutina ja kirvely.

Hoitona käytetään mm. antihistamiinia, silmätippoja ja kortisonia sisältävää nenäsuihketta.

Jos epäilet kärsiväsi yllämainituista oireista, ota yhteys lääkäriisi.

Lue lisää pujon hävittämisestä ja tunnistamisesta Lounais-Suomen Allergia- ja Astmayhdistys ry:n sivuilta.

(Radio Nova, Allergia- ja Astmaliitto ry)

Kilpailut

Uusimmat