Kuka on näin törkeä? 700 merimetson pesää tuhottu!

06.07.2011 13:15 -

Kustavin Klupissa, Länsi-Turunmaan Stengrundetilla ja Luvian Turvaskalliolla on tuhottu laittomasti n. 700 merimetson pesää.

Munia merimetson pesässä on keskimäärin 3-4, joten kyse on varsin mittavasta hävittämisestä.

Ympäristöministeriön mukaan merimetsoyksilön ohjeellinen arvo on 235 €. Tuhoamisen havaitsivat Suomen ympäristökeskuksen merimetsolaskentoja tekevät henkilöt 1.7. ja 4.7. Heidän mukaansa ainakin Klupilla osa munista oli jo kuoriutunut ennen pesien hävittämistä.

Kluppi kuuluu Natura 2000 –verkostoon, ja on osa yksityistä suojelualuetta. Luodon rauhoitusmääräysten mukaan alueella on kielletty mm. selkärankaisten eläinten tappaminen, häiritseminen ja pesien vahingoittaminen sekä maihinnousu ja liikkuminen 1.3.–1.8. välisenä aikana.

Rajavartiolaitos valvoo muiden tarkastuskäyntien yhteydessä myös luonnonsuojeluun liittyviä päätöksiä. Susiluodon merivartioasemalta oli mahdollisesti vielä juhannusviikolla käyty Klupilla, mutta normaalista poikkeavaa ei tuolloin ollut havaittu.

Luvian Turvaskalliolla olevan riistakameran kuvien mukaan tuhotyö on tapahtunut 26.6. aamulla. Länsi-Turunmaan Stengrundetilla pesinnän on viimeksi todettu olevan käynnissä 27.5., jolloin osa pesistä oli vielä ilman munia.

Varsinais-Suomen ELY-keskus on tehnyt tuhoamisista tutkintapyynnöt Satakunnan ja Varsinais-Suomen poliisille.

(Radio Nova, Varsinais-Suomen ELY-keskus)

Kilpailut

Uusimmat