Tutkimus: Nämä asiat nostavat painoa hitaasti, mutta varmasti!

05.07.2011 20:00 -

Yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella vuosien varrella jopa yksittäisten ruoka-aineiden lisäykset ruokavaliossa voivat johtaa vähittäiseen painon nousemiseen.

Neljän vuoden aikana kerätty aineisto vihjaa lihottajiksi ainakin perunalastut, perunat, punaisen lihan, prosessoidun lihan ja sokerilimut.

Muita lihottavia tekijöitä olivat alkoholi, tupakointi, television katselu ja alle kuuden tunnin yöunet.

Painon nousu tapahtuu näillä syömisillä ja tavoilla hitaasti, mutta varmasti. Keskimäärin lisää painoa henkilöt saivat puolesta kilosta reiluun kiloon.

Kilojen kertyminen oli hitaampaa, jos seurannan aikana henkilö lisäsi vihannesten, hedelmien, täysjyväviljojen, pähkinöiden tai jukurtin syömistä. Odotetusti myös liikunta ehkäisi painon nousua.

Tulokset vahvistavat näkemystä, jonka mukaan pienetkin muutokset elintavoissa ja ruokavaliossa voivat edistää liikakilojen kertymistä vuosien varrella. Pienet muutokset voivat myös estää lihomista. Silti yksittäisiä ruoka-aineita tärkeämpää todennäköisesti on niiden muodostama kokonaisuus.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä. Siihen osallistui yli 120 000 yhdysvaltalaista, jotka eivät olleet ylipainoisia tutkimuksen alkaessa. Osallistujia tutkittiin kolmessa ryhmässä. Tiedot ruokavaliosta ja muut terveystiedot kerättiin vuosina 1986-2006, 1991-2003 ja 1986-2006.

(Radio Nova, Terveyskeskus.fi)

Kilpailut

Uusimmat