Kadotitko omaisuuttasi lomalla - toimi näin

26.06.2011 10:00 -

Kesän aikana tavaroita hukataan, mutta niitä myös varastetaan. Osa palautuu oikealle omistajalleen löytötavarapisteen kautta, osa ei koskaan. Löytötavarahuutokauppoja järjestetään mm. niille tavaroille, joita ei koskaan haeta.

Poliisi ohjeistaa löytötavaran löytäjää ja tavaran hukannutta seuraavasti:

Löytötavara, joka otetaan talteen julkisessa kulkuneuvossa, rautatie- tai linja-autoasemalla tai muulla vastaavalla liikennepaikalla on ns. laitoslöytö, joka on luovutettava löytöpaikan henkilökunnalle tai sen löytötavaratoimistolle. Sama koskee liikehuoneistossa, virastossa, toimistossa, työpaikalla, oppilaitoksessa, sairaalassa, teatterissa, urheiluhallissa tai vastaavassa huoneistossa talteen otettua löytötavaraa.

Jos omistaja ei nouda laitoslöytöä kahden viikon kuluessa, niin se toimitetaan poliisille. Jos omistaja ei nouda omaisuuttaan poliisilta kolmen kuukauden kuluttua, se siirtyy valtiolle tai löytötavaraa säilyttäneen löytötavaratoimiston pitäjälle.

Jos henkilö ottaa talteen vähäarvoisen löytötavaran, joka ei ole laitoslöytö, hänen on ilmoitettava sen löytymisestä tavaran omistajalle, jos tämä on tiedossa. Löytäjä saa pitää sellaisen vähäarvoisen löytötavaran, jonka omistajan selvittäminen on kohtuuttoman vaikeaa. Vähäarvoisena löytötavarana pidetään 20 euron arvoista tavaraa, jolla ei ilmeisesti ole omistajalle erityistä käyttö-, tunne- tai muuta henkilökohtaista arvoa.

Löytäjä ei saa omistusoikeutta löytämäänsä polkupyörään eikä mopoon. Polkupyörät ja mopot, joita omistaja ei nouda, myydään huutokaupalla. Löytäjällä on oikeus saada yksi kolmasosa esineen myyntihinnasta. Löytäjä ei myöskään saa omistusoikeutta asiakirjoihin, jotka voidaan kuolettaa ja joiden omistaja ei ole tiedossa, lääkkeisiin, avaimiin, henkilö- ja lupatodistuksiin, pankki- ja luottokortteihin sekä muuhun vastaavaan omaisuuteen eikä omaisuuteen, jonka hankkimiseen ja hallussapitoon vaaditaan lupa (ellei henkilöllä ole tällaista lupaa).

Löytötavaran luvaton omiminen on kavallukseen tai lievään kavallukseen verrattava rikos, josta voidaan tuomita rangaistus.

VR ohjeistaa tavaran hukanneita ottamaan yhteyttä Suomen Löytötavarapalveluun. Sekä Suomen Löytötavarapalvelu että Poliisi järjestävät löytötavarahuutokauppoja ympäri Suomea. Huutokaupasta voi hyvällä tuurilla löytää itselleen hyvän polkupyörän, mopon tai vaikkapa moottorikelkan.

(Radio Nova, Poliisi, Suomen Löytötavarapalvelu)

Kilpailut

Uusimmat