Kärsitkö allergiasta? Muista nämä ohjeet lomalla

11.06.2011 10:00 -

Allergisen kannattaa muistaa käyttää aikaa huolelisesti lomasuunnitteluun. Pahat oireilut voivat pilata kesästä nauttimisen ja pilata loman kokonaisuudessaan.

Hyvä valmistautuminen alkaa lomavarauksista. Kerro majoitusvarauksen yhteydessä allergioistasi: usein sekä koti- että ulkomaisissa majoituskohteissa on myös allergiaystävällisiä huoneita, muistuttaa Allergia- ja Astmaliitto.

Pakkaa lomalle matkaan riittävästi voimassa olevia lääkkeitä. Lisäksi lääkereseptit otetaan mukaan, jotta lääkärin on helpompi selvittää nykyinen hoito.

-Kortisonivoide on hyvä pakata mukaan lomalle. Sillä rauhoitat hyttysten ja muiden ötököiden puremia, muistuttaa allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja Astmaliitosta.

- Välimeren kostea meri-ilmasto on hyväksi atopiaa tai astmaa sairastavalle. Kotimaassa luontoretket ja mökkeily antavat loistavat mahdollisuudet sietokyvyn kasvattamiseen. Marjat ovat terveellisiä kaikille, ja juuri kukaan ei saa niistä allergiaoireita.

Lomakohteen olosuhteet ovat aina erilaiset kuin kotona. Etelän lämmin ja kostea ilmasto on suotuisa myös pölypunkeille. Jos saat pölypunkeista nuha- tai astmaoireita, allergialääkkeet auttavat. Kotoisa mökkikin kaipaa tuuletusta talven jäljiltä. Mökki ei ole vanhojen vuodevaatteiden varasto, vaan sinne viedään raikkaat ja puhtaat vuodevaatteet.

Näiden ennakkovalmistelujen jälkeen lomasi saattaakin tarjota irtioton allergia- ja astmaoireista.

Allerginen, muista nämä:


-allergiahuoneen tai erityisaterioiden varaukset

-lääkärin yhteystiedot lomakohteessa

-ruokayliherkän monikielinen sanasto

-lääkkeet ja niiden reseptit, adrenaliini-injektori, kortisonivoide

-aurinkosuojat, hyttysmyrkyt, sopivat peseytymis- ja ihonhoitotuotteet

-mökille uudet puhtaat vuodevaatteet


(Radio Nova, Allergia- ja Astmaliitto)

Kilpailut

Uusimmat