THL: Tuhkarokkorokotuksia kannattaa aikaistaa

26.05.2011 20:05 -

Suomalaiset lapset saavat nykyisin ensimmäisen tuhkarokolta suojaavan rokotteen puolentoista vuoden iässä.

THL:n mukaan rokotus olisi hyvä antaa jo yhden vuoden iässä. Sekä Suomessa että muissa pohjoismaissa tuhkarokkotapauksia on ollut tänä vuonna tavallista enemmän. Suomessa tuhkarokko on tänä vuonna todettu 15 ihmisellä.

Tarkista onko rokotussuojasi ajantasalla

MPR- eli tuhkarokko-sikotauti-vihurirokkorokote otettiin Suomessa käyttöön 1980-luvun alkupuolella. Laajojen rokotusten ansiosta tuhkarokko hävisi maastamme lähes kokonaan, joten osa 1960–1970-luvulla syntyneet eivät ehtineet sairastaa tuhkarokkoa lainkaan. Tämän takia he ovat nyt ilman suojaa, tuhkarokolle alttiita voi olla etenkin 30–50-vuotiaiden naisten joukossa. Jos ei ole varma onko sairastunut tuhkarokkoa tai saanut kahta rokotusta tuhkarokkoa vastaan, niin MPR-rokotteen voi hakea omasta terveyskeskuksesta maksutta.

Miehillä tuhkarokkosuoja on puolustusvoimien ansiosta parempi, koska MPR-rokotetta annettiin palvelukseen astuville vuosina 1986–2000.
Infektiotaudeistamme tarttuvimpia on tuhkarokko. MPR-rokotuskattavuus on Suomessa kansainvälisesti todella korkea (97 %), joka vuosi pieni osa lapsista jää rokottamatta kokonaan tai heiltä jää puuttumaan toinen annos. Tauti leviää suojattomien kautta myös hyvin rokotetussa väestössä.

(Radio Nova - THL)

Kilpailut

Uusimmat