Lentokentät valmiustilassa eri puolilla maailmaa

23.05.2011 16:28 -

Islantilaisen Grimsvötn-tulivuoren lauantaina alkanut purkaus on aiheuttanut valmiustilan lentokentillä eri puolilla maailmaa.

Toistaiseksi tuhka on sulkenut Islannin ilmatilan ja osan Grönlannin ilmatilasta. Suomen tuhkapilvi tavoittanee ylihuomenna.

Viron seismologisen tutkimuskeskuksen seismologi Heidi Soosalu arvioi, että tuhkapilvi ei ole tällä kertaa niin paha kuin vuosi sitten. Silloin Eyjafjöll-tulivuoren purkautuminen sotki yli kymmenen miljoonan lentomatkustajan suunnitelmat.

Grimsvötn-tulivuoren purkaus on rauhoittunut viikonloppuun nähden jo huomattavasti.

Ilmatieteenlaitokselta arvioidaan, että Islannin tuhkapilvi saapuu Suomen keskiviikkona. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mukaan Suomen ilmatilaa ei suljeta tuhkan takia. Euroopan lennonjohdon yhteistyöelimen Eurocontrolin mukaan muun Euroopan lentojen pitäisi sujua normaalisti ainakin tänään ja huomenna.

Kun Eyjafjöll-tulivuori purkautui vuosi sitten, viranomaiset olivat uuden tilanteen edessä, eikä kenelläkään ollut tarkkaa tietoa siitä, miten ilmassa olevaan tuhkaan pitää reagoida. Nyt ollaan huomattavasti viisaampia Heidi Soosalun mukaan.

Viime vuonna purkautuneesta Eyjafjöll-tulivuoresta on kuluneen vuoden aikana tullut matkailuhitti Islannissa. Euroopan lentoliikenne oli tuhkapilven vuoksi sekaisin melkein kuukauden, ja yli satatuhatta lentoa peruttiin.

(Radio Nova - MTV3)

Kilpailut

Uusimmat