Tänään vietetään Tapaturmapäivää

13.05.2011 12:00 -

Tänään järjestettävä Tapaturmapäivä nostaa esille liikuntatapaturmat teemalla "Liikunnan iloa vai päätöntä menoa?".

Suomessa sattuu vuosittain noin 350 000 liikuntatapaturmaa, jotka johtavat yli 70 000 sairauslomaan.

Liikuntatapaturmista kaksi kolmesta sattuu miehille. Vakavia vammoja syntyy useimmiten joukkuepeleissä kuten jalkapallossa, salibandyssä ja jääkiekossa. Jos haluaa välttää liikuntatapaturmia, niin turvallisimpia lajeja ovat uinti, kävely, soutu ja pyöräily.

-Liikunta lisää merkittävästi terveyttä, toimintakykyä ja hyvinvointia. Liikunnan turvallisuuteen on kuitenkin kiinnitettävä entistä enemmän huomiota tapaturmien välttämiseksi. Kyseessä on vakava kansanterveydellinen ongelma, joka vaatii yhteistyötä eri tahojen kesken, sanoo tapaturmayhteistyöryhmän puheenjohtaja Merja Söderholm sosiaali- ja terveysministeriöstä.

-On tärkeää, että liikunta on mukavaa, mutta samalla kannattaa panostaa liikunnan turvallisuuteen asianmukaisilla varusteilla, erityisesti suojavarusteilla. Alkulämmittelyyn kannattaa käyttää aikaa ja vireystilasta tulee huolehtia ravinnolla, levolla ja riittävällä juomisella. Jos sattuu tapaturma, on tärkeää hoitaa vamma kuntoon, neuvoo UKK-instituutin ylilääkäri Jari Parkkari.

Tommi Evilän ja Sanni Leinosen vinkit

- Kannattaa ihan rohkeasti hankkia raitisilmamyrkytys. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus. Mitä parempi fyysinen kunto on, sitä paremmin kestää työmaailman tuomat paineet, sanoo yleisurheilija Tommi Evilä.

Alppihiihtäjä Sanni Leinonen antaa kolme ohjetta tapaturmien välttämiseksi.

- Ensinnäkin kunnollinen verryttely ja venyttely, toiseksi asiaankuuluvat ja kunnossa olevat varusteet ja kolmanneksi omien rajojen tiedostaminen ja järjen käyttö.

Tapaturmapäiviä on järjestetty vuodesta 1995

Päivän tavoitteena on kiinnittää huomio keinoihin, joilla jokapäiväisiä vaara-tilanteita voi välttää.

Tapaturmapäivää ovat järjestämässä sosiaali- ja terveysministeriö, sisäasiainministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, Tapaturmavakuutuslaitosten Liitto, Finanssialan Keskusliitto, Työturvallisuuskeskus, Liikenneturva, Terveyden edistämisen keskus, Tukes, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Työterveyslaitos, Puolustusvoimat, Poliisihallitus, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Onnettomuustutkintakeskus ja Suomen Kuntaliitto.

Tänä vuonna yhteistyökumppaneina ovat lisäksi UKK-instituutti, Liikuntavammojen Valtakunnallinen Ehkäisyohjelma LiVE, Tampereen kaupungin liikuntatoimi, Varalan Urheiluopisto sekä Hämeen Liikunta ja Urheilu ry.

Virallinen tapahtuma järjestetään tänä vuonna Tampereella.

(Radio Nova - Poliisi)

Kilpailut

Uusimmat