Pyöräilykypärä pelastaisi joka toisen kuolemalta

11.05.2011 11:00 -

Etenkin teini-ikäiset ja ikäihmiset pyöräilevät yhä ilman kypärää. Molemmat ikäryhmät ovat kuitenkin riskialttiita pyöräilyonnettomuuksille.

Liikenneturvan mukaan tyylin ja turvallisuuden puolesta sopivia pyöräilykypäriä löytyy jokaiselle.

Pyöräilykypärän käyttö ei ole merkittävästi yleistynyt viimeisen neljän vuoden aikana. Alle 7-vuotiaat lapset pyöräilevät tyypillisesti kypärä suojanaan (85 %), kun taas teini-ikäisenä kypärän käyttöaste romahtaa. Vain joka kymmenes 13–17-vuotias suojaa päänsä kypärällä (11 %). Koko väestöön verrattaessa 10–14-vuotiaiden pyöräilijöiden loukkaantumisriski on kuitenkin kaksinkertainen.

Iäkkäistä, yli 64-vuotiaista pyöräilijöistä, noin joka neljäs käytti kypärää. Kypärällä olisi suuri merkitys Iäkkäiden pyöräilijöiden turvallisuudelle, sillä pyöräilyonnettomuuksissa menehtyneistä puolet on yli 64-vuotiaita. Iäkkäiden pyöräilijöiden kuolemanriski on kolminkertainen koko väestöön verrattuna.

Pyöräilijä menehtyy onnettomuudessa usein päävammaan. Liikennevahinkojen tutkijalautakuntien mukaan vuoden 2009 onnettomuuksissa kuolleista pyöräilijöistä 78 % pyöräili ilman kypärää. On arvioitu, että kypärä olisi pelastanut heistä joka toisen.

Liikenneturva tarkkaili pyöräilykypärän käyttöä eri puolilla Suomea toukokuussa 2010. Havaintoja tehtiin yhteensä 25066.

Liikenneturva kehottaa valitsemaan pyöräilykypärän, joka on CE-hyväksytty, sopivan kokoinen, värikäs ja erottuva sekä omaan tyyliin sopiva.

Lue kypäristä lisää täältä

(Radio Nova, Liikenneturva)

Kilpailut

Uusimmat