Japania ravistellut maanjäristys on maan suurin 140 vuoteen!

11.03.2011 11:00 -

Helsingin yliopiston Seismologian laitoksen mukaan yli kahdeksan magnitudin järistyksiä tapahtuu vain yksi vuodessa.

Ensitietojen mukaan ainakin kuusi ihmistä on kuollut, mutta alueelta saadut tiedot ovat vielä vähäisiä. Pahiten järistys iski itärannikolla sijaitsevaan Sendain kaupunkiin, mutta myös esimerkiksi Tokiossa on raportoitu laajoista tuhoista.

Pääjäristyksen jälkeen lukuisat jälkijäristykset ovat ravistelleet Japania. Asiantuntija varoittaa jälkijäristysten vaarallisuudesta.

- Usein tuollainen pääjäristys ei ole se tuhoisin vaan sitten kun siihen tulee perään näitä suhteellisen voimakkaita jälkijäristyksiä... Pääjäristyshän ikään kuin rikkoo rakenteet ja rakennukset saattavat jäädä pystyyn mutta sitten kun siihen tulee seuraavia pienempiä järistyksiä, ne saattavat sortamaa ne rakennukset lopullisesti, kertoo erikoistutkija Matti Tarvainen seismologian instituutista.

Japanin puolustusministeriö on määrännyt useita  lentokoneita ja laivoja selvittämään tuhojen laajuutta.

YK on asettanut 30 kansainvälistä etsintä- ja pelastusryhmää hälytystilaan, ja ne lähtevät Japaniin, jos ylimääräistä apua tarvitaan.

Tilannetta seurataan koko ajan

Suomen Tokion -suurlähetystön mukaan puhelinlinjat Tokioon ovat  ylikuormittuneet ja läpipääsy puhelimilla on vaikeaa. Lähetystön  mukaan internet kuitenkin toimii. Lähetystö kehottaa seuraamaan viranomaistiedotteita.

Lähetystö tiedottaa tilanteesta Facebookissa, osoitteessa  www.facebook.com/FinnishEmbassyTokyo.

Ulkoministeriön viestintäpäivystyksen mukaan lähetystö  yrittää saada tietoa alueella olevista suomalaisista.  Lähetystölle on ilmoittautunut noin 450 suomalaista koko  Japanissa.

Finnairin iltapäivän Tokion-lennon kohtalo selviää myöhemmin  tänään. Koneen pitäisi aikataulun mukaan lähteä Helsingistä  kello 17.20, mutta Tokion Narita-lentokenttä on tällä hetkellä  tukossa.
 
Finnairin aamukone on lähtenyt Japanista normaalisti ja  saapuu kello 15.20 Helsinkiin, kerrotaan lentoyhtiöstä.

(MTV3 - Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat