Yön Olli Lindholm: En kaipaa takahuoneeseen passaamista

27.10.2015 09:57 -

Vastikään Espanjan Fuengirolassa yhtyeineen esiintynyt rokkari vertaa keikkamuusikon työtä taksikuskin duuniin. Nyt edessä onkin kilometrejä pitkin Suomea.

Suomi-rockin kivijalkoihin lukeutuvan Yön Olli Lindholm kertoo, että esiintyvän muusikon vuosi jakautuu kolmeen jaksoon: kevääseen, kesään ja syksyyn. 

– Kesä on muusikon kulta-aikaa siinä suhteessa, että silloin on todella paljon kesäjuhlia. Niitä on joka paikassa. On Puumalan siltakimaraa ja kaikenmaailamn sikajuhlaa, eukonkantoa ja suokävelyä. Ne on luku sinänsä, mutta muusikon kannalta niissä on kaikki asiat enemmän tai vähemmän mallillaan, kertoo Lindholm.

– Kylmä totuus on, että jos aiotaan tehdä keväällä ja syksyllä 20-25 keikkaa, joudutaan olemaan paljon sellaisissa paikoissa, jotka eivät vain ole tarkoitettu sitä varten.

Itse lava saattaa kyllä olla kunnossa, mutta artistille osoitetut tilat ovat usein hyvin vaatimattomat. Pöydätkään eivät notku antimista, ja pöydätkin voivat olla omanlaisiaan. Esiintymisen rautainen ammattilainen ei kuitenkaan valita.

– Jos sä teet kevään ja syksyn keikkoja, silloin hyväksyt ne olosuhteet ja pulinat pois. Näin ollen kun multa kysytään, että mitä haluan takahuoneeseen, niin en mä tarvitse sinne mitään. Tarvitsen vain tilan, missä vaihtaa vaatteet. Mä tulen keikkapaikalle tuntia tai kolme varttia ennen keikkaa, ja keikan jälkeen lähden sieltä pois.

 

Perse edellä puuhun

Alkoholin kokonaan jättänyt Lindholm on tarvittaessa omatoiminen, mitä tarjoiluun tulee.

– Jos on tarve, tuon sinne omat juomat ja kaksi banaania. Ja eihän vaikkapa taksikuskeillekaan ole taksikeskuksissa katettu ilmaisia viinoja, karkkeja ja sipsejä, että tulkaa tänne sitten syömään, kun haluatte, vertaa Lindholm, vaikka myöntääkin, että takahuonetarjoilu on toteutuessaan mukava yllätys.

– Viime kädessä sinne mennään esiintymään yleisölle. Jos tekemisen koko fokus on siinä, että onko takahuonetarjoilu kunnossa, niin siinä mennään kyllä perse edellä kuorittuun mäntyyn.

Mikään ihan sama -mies Lindholm ei kuitenkaan ole.

– Sitten mulla menee hermo, jos itse keikkatilaisuudessa ei ole niitä asioita noudatettu, mitä on sovittu. Järjestysmiesten pitää valvoa mikseriä ja pitää lavan edusta puhtaana tyhjistä tuopeista ja huolehtia esiintyjän turvallisuudesta, mainitsee laulaja esimerkkeinä. 

– Mutta jos viisikymppinen ihminen ei pysty hoitamaan itselleen ruokaa muuten kuin takahuonetarjoilusta, pitäisi jo mennä katsomaan itseään peilistä, päättää Lindholm, 51.

Yö täyttää ensi vuonna 35 vuotta ja julkaisee sen kunniaksi kokonaisen studioalbumin. Sen ensimmäiseen singleen Minne tuulet vie kuvattiin juuri musiikkivideo Espanjassa Herra Ylpön toimesta.

Yön tulevat vuoden 2015 konsertit:

30.10 Lohja, Tanhurock

31.10 Turku, Venus NC

01.11 Vantaa, Korso, Lumon Liikuntasali

06.11 Heinola, Tukkijätkä

07.11 Lappeenranta, Amarillo Areena

13.11 Hankasalmi, Revontuli

14.11 Oulu, Radisson Blu Piknik Klubi

21.11 Joensuu, Night Sokos Hotel Kimmel

27.11 Helsinki, The Circus (kera Popedan)

28.11 Turku, Logomo (kera Popedan)

4.12. Vaasa, Rewell Center

05.12 Jämsä, Himos Areena

10.12 Tampere, Yo-talo

11.12 Kotka, Amarillo

Kuva: Yö

(Nova)

Kilpailut

Uusimmat