Rakkauslääkäri: Kuvamanipulaatio ja deittiapplikaatiot muuttavat parinvalintakriteereitä

28.09.2015 17:02 -

Lääkäri, kirjailija Emilia Vuorisalmi perehtyi Sekaisin Lovesta – Rakkauden käsikirja -tietokirjaansa varten ihmisten parinmuodostamisen mekanismeihin. Hän seuraa kiinnostuneena miten virtuaalitreffailu tulee vaikuttamaan ihmisten aivoihin.

Emilia Vuorisalmi pohti Katja Ståhlin vieraana ollessaan muun muassa sitä, miten Tinder ja muut parinhakuapplikaatiot ovat muuttaneet pelikenttää luodessaan ihmisille illuusion siitä, että mahdollisia kumppaneita on vapaana loputtomasti.

– On tehty tutkimuksia siitä, että kun on vastakkaisen sukupuolen hyvännäköisiä vartaloita ja kasvoja paljon edessä, niin oma kumppani ei näytä niin viehättävältä.

Kun kumppania etsitään virtuaalisesti, voivat parinvalintakriteerit muuttua huomaamatta.

– Sitten myös parinvalintakriteerit muuttuvat. Naiset valitsevat paljon korkeamman testosteronitason omaavia miehiä kuin mitä he olisivat normaalitilanteessa olisivat valinneet – tämän kuvamanipulaation vuoksi. Paljon uutta, ja mielenkiintoista nähdä mitä se tekee meidän aivoillemme.

Vuorisalmi lisää, että applikaatiot ovat luoneet myös paljon hyvää. Ne ovat tuoneet Suomeen deittailukulttuuria ja muodostaneet keinon ihmisille löytää toisensa.

Kultaisen keskitien löytäminen on tärkeää, sillä ihmisten käsitykset seksistä ja rakkaudesta voivat olla hyvin erilaiset. Toinen saattaa ajatella, että kyseessä on pelkkä seksisuhde, mutta toinen saattaa olla jo rakastumaisillaan.

– Yhden illan juttu voi olla parhaimmillaan lottovoitto, mutta kyllähän siinä altistamme itsemme riskille.

”Parisuhdeaddiktiksi” tunnustautuva lääkäri ja kirjailija Emilia Vuorisalmi oli Katja Ståhlin vieraana Novan 7 Oikein -ohjelmasarjassa. Hän puhui myös himosta, suutelemisesta ja itsetutkistelusta sinkkuna. Kuuntele koko lähetys alta.

Kilpailut

Uusimmat