Kymmeniä tuhansia suomalaisia taas höynäytetty? Epäilyttäviä loma-arvontoja leviää jälleen Facebookissa

07.09.2015 11:53 -

Oletko jakanut omalle aikajanallesi erittäin houkuttelevan matka-arvonnan? Niin on yli 55 000 muutakin suomalaista – ja todennäköisesti aivan turhaan. 

”ARVOMME MATKAN MALEDIIVEILLE! (Arvo 6500€)

Haluatko mukaan kisaan?

Ohjeet: Tykkää sivuistamme sekä jaa tämä kuva!

Yksi onnekas tykkääjä voittaa tämän unelmamatkan kahdelle 21.9.15, jolloin arvonta suoritetaan!(jos 18k tykkää) (Facebook ei hallinnoi TAI sponsoroi tätä arvontaa) Mukavaa ja lämmintä alkusyksyä kaikille!”

Näin toitottaa eräs sivusto Facebookissa. Kuulostaako houkuttelevalta? Et ole ainoa, sillä kyseistä arvontaa on jakanut jo yli 55 000 suomalaista Facebookissa alle viikossa.

Arvonta kuitenkin herättää epäilyksiä. Kyseisellä sivustolla ei ole mitään muita päivityksiä Facebookissa kuin matka-arvontoja. Sivustolla ei myöskään kerrota ylläpitävää tahoa eikä mitään muutakaan infoa ”yrityksestä”.

Arvontaa levittävällä taholla on kuitenkin nettisivut. Sivusto tosin kerää vain puhelinnumeroita ja lupaa lähettää numeronsa antaneille parhaita matkavinkkejä viiden euron viikkohintaan.

Houkuttelevia arvontoja tulee Facebookissa vastaan harva se päivä. Viime viikolla somessa levisi esimerkiksi Muumimuki-arvonta, joka niin ikään keräsi kymmeniä tuhansia jakoja. Ikävä kyllä vanha opetus pitää tässäkin paikkansa; mikä kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, todennäköisesti ei ole totta. Monet sivustot nimittäin keräävät tykkäyksiä ja pistävät käyttäjätiedot eteenpäin markkinointitarkoituksiin.

Kaiken kukkuraksi jakamista edellyttävät arvonnat ovat Facebookin sääntöjen vastaisia.

Jos siis törmäät huijaukseen, kannattaa Verkon vaarat -sivuston mukaan ilmiantaa harhaanjohtava julkaisu Facebookille, valistaa arvontoja jakavia kavereita sekä kommentoida feikkisivulle. 

Kuva: Shutterstock

(Radio Nova, Verkon vaarat, Facebook)

Kilpailut

Uusimmat