Rivieralla asuva blogisti: Isyysloma tai naisen oma pankkitili eivät ole Ranskassa vaihtoehto

07.08.2015 16:28 -

Suomesta lähdetään Välimerelle viettämään eläkepäiviä ja kateuskeskustelu käy vilkkaana. Mutta millaista on lapsiperheen arki Rivieralla asuvan suomalaisnaisen kokemana?

Rita Strömmerin kesälomalta palanneessa Kaiken maailman tarinoita -ohjelmasarjassa vieraili Ranskassa asuva toimittaja ja blogisti Helena Liikanen-Renger.

Ohjelmassa puhuttiin muun muassa ranskalaisesta perhe-elämästä. Liikanen-Rengerin mukaan Ranska on Suomeen verrattaessa patriarkaalinen maa, jossa miehet menevät naisten edelle. 

— Tykkäämme välillä shokeerata kertomalla, että mieheni oli kotona lapsen kanssa yhdeksän kuukautta, toimittaja naurahtaa.

— Kukaan ei osaa suhtautua tilanteeseen, yleensä naiset ihailevat, mutta silti ajattelevat lasten hoitamisen olevan naisen homma.

Toimittajan mukaan tilanteen huomaa esimerkiksi siitä, että kouluun liittyvissä asioissa hänen miehelleen ei koskaan soita.

— Lähipiirissä on miehiä, jotka tulevat töistä kotiin katsomaan sohvalle urheilua, kun nainen samalla pesee pyykkiä ja tekee ruokaa.

Asiaa ei Liikanen-Rengerin mukaan millään lailla kyseenalaisteta, vaan ranskalaisten mielestä asiat vain menevät niin.

— Toki tilanne esimerkiksi Pariisissa voi olla toinen, mutta näin ainakin meidän alueella, Liikanen-Renger tarkentaa.

Perhe-elämä nähdään Ranskassa myös muilla tavoin hyvin erilaisena, eikä esimerkiksi isyysloman pitäminen ole miehille yleistä. Tämän lisäksi Liikanen-Renger joutunut käymään useita keskusteluja siitä, miksi naisella pitäisi olla oma pankkitili.

Miten toimittajan mies näkee ranskalaisen perhe-elämän? Noin tunnin mittaisessa keskustelussa puhutaan myös politiikasta sekä monikultuurisuudesta Ranskassa.

Ohjelman voit kuulla uusintana Novassa perjantaina klo 20-22 tai alta:

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat