Vakuutusyhtiö varoittaa: Portaissa sattuu paljon tapaturmia

16.07.2015 11:16 -

LähiTapiolan vahinkotilastoista ilmenee, että tavallisia porrasvahinkoja ovat tilanteet, joissa henkilö kompastuu portailla säilytettyihin tavaroihin. Ulkoportaiden kehno kunto aiheuttaa myös usein kaatumisia.

LähiTapiola tutki tilastoistaan keväällä 2015 sattuneita tapaturmia. Portaisiin liittyviä vahinkoja, kaatumisia ja nyrjähtämisiä oli kaikista tapaturmista hieman vajaat 10 prosenttia.

— Vaikka määrällisesti ei puhuta isoista vahinkosummista, oli kuitenkin merkillepantavaa, että portaissa ja rappusissa sisä- ja ulkotiloissa sattuu paljon tapaturmia. Tärkein ohje on, että kodin portaissa ei saa säilyttää ylimääräistä tavaraa. Niihin kompastuminen voi olla kohtalokasta. Monet tapaturmista sattuivat, kun henkilö kantoi tavaraa portaissa ja kompastui jaloissa pyörivään esineeseen. Tämä voi olla tavallista etenkin lapsiperheissä. Eräässä tapauksessa henkilö kaatui portailla olleisiin superpalloihin, sanoo LähiTapiolan turvallisuuden projektijohtaja Antti Määttänen.

Portaissa ei pidä kiirehtiä

Kodin portaissa juostaan usein kiireessä, mutta tutuissakin portaissa voi sattua vahinko. Kiireen välttäminen on keskeinen asia tapaturmien ehkäisemisessä. Portaisiin kiinnitettävä karhennustarra vähentää portaitten liukkautta. Myös hyvällä valaistuksella on merkitystä. Porrastapaturmista seuraa tyypillisimmin jalkojen nyrjähdyksiä tai murtumia. Myös päävammoja syntyy jonkin verran. Vakavammat vammat ovat harvinaisia, mutta pahimmillaan portaissa kaatuminen tai putoaminen voi aiheuttaa jopa kuoleman.

Huonokuntoiset ulkorappuset ovat turvallisuusriski

Toinen vahinkotilastoista esiin noussut portaisiin liittyvä ilmiö ovat kaatumiset huonokuntoisissa ulkoportaissa. Monet vahingot sattuvat vapaa-ajan asunnoilla.

— On tapauksia, joissa talven jälkeen mennään kesämökille ja portaat pettävät alta. Tai sammaltuneet portaat ovat märkinä niin liukkaat, että niissä on kaaduttu. Ulkorappusten kunto on syytä tarkistaa säännöllisesti ja varsinkin talven jälkeen, kun lumi ja kosteus ovat voineet tehdä tuhoja rakenteisiin, Määttänen sanoo.

Kilpailut

Uusimmat