Joutsenten muuttomarssi kuuluu kemiläisten kesään — miten muutto sujui tänä vuonna?

14.07.2015 08:25 -

Kemissä Takajärven joutsenperhe on tuttu näky. Jo seitsemän vuoden ajan kemiläiset ovat päässeet seuraamaan pesueen muuttomarssia läpi kaupunkialueen kohti merta. Radio Novan kuuntelija kertoi joutsenten puuhasteluista ja kemiläisten reaktioista niihin.

Radio Nova kertoi viime viikolla lainkuuliaisista vesilinnuista, jotka käyttivät suojatietä esimerkillisen säntillisesti Venäjällä. Naapurimaan linnut eivät kuitenkaan ole ainoita, jotka osaavat kulkea kaupungin liikenteessä asianmukaisesti. Tiina Tikkanen jakoi Radio Novan Facebookiin Merja Aittamaan kuvan joutsenperheestä ylittämässä katua.

Joutsenperhe on pesinyt Takajärven alueella Tikkasen mukaan jo seitsemän vuoden ajan. Hän kertoo, että joutsenpariskunta ilmestyy pesimään keväällä, tekee poikasensa ja lopulta perhe muuttaa läheiselle merelle kävelemällä. Tänä vuonna poikasia oli alun perin seitsemän, mutta muutossa mukana oli enää neljä. Tietoa ruokakunnan liikkeistä vaihdetaan aktiivisessa Facebook-ryhmässä.

— Tässä missä minä asun, niin viereisellä kadulla ne menevät peräkkäin. Aina on sama järjestys: isä, äiti ja poikaset.

Liikenteen pysäyttäminen turvallisuuden takaamiseksi ei ole poikkeus, mutta vuonna 2012 perheen muuton turvaksi tuli jopa poliisisaattue. Joutsenet olivat kulkemassa moottoritielle, joten poliisit käänsivät linnut ylittämään sillan. Sittemmin muuttoreitti on pysynyt samana.

Kemiläiset saapuvat sankoin joukoin todistamaan ja taltioimaan perheen muuttoa, joka sijoittuu usein juhannuksen tietämille. Tänä vuonna 24. kesäkuuta kello 06.45 käynnistynyt muutto kesti kolme ja puoli tuntia. Saatille lähteneet kemiläiset avittavat matkan taittumista myös tarpeen tullen.

— Vähän ennen merta menee junarata. Pieniä poikasia, nehän eivät päässeet radan yli, joten niitä nostettiin avuksi yli, niin pääsi koko perhe merelle sitten.

Katso myös Ylen kuvaama video lintujen muutosta.

Kiitos Tiinalle ja Merjalle, jotka kertoivat Radio Novalle Takajärven joutsenperheestä ja sen muuttomarssista!

Kilpailut

Uusimmat