Loma voi olla kaikkea muuta kuin rentoutumista — vältä näillä ohjeilla "lomapainajainen"

31.05.2015 19:00 -

Työterveyslaitoksen julkaisema Työ Terveys Turvallisuus -lehti listaa arikkelissaan aiheita, jotka voivat tehdä kesälomasta painajaisen.

Työterveyslaitos muistuttaa, että työstä palautumisesta pitää huolehtia ympäri vuoden, ettei uupumus yllätä salakavalasti.

Tässä lomaohjeistus:

1. Älä laske kaikkea kesäloman varaan. Työstä palautumisesta täytyy huolehtia ympäri vuoden vapaapäivinäkin, eikä ajatella, että kesälomalla rentoutuminen riittää.

2. Suunnittele etukäteen, mutta väljästi. Harva pystyy täysin improvisoimalla virkistäytymään kesälomalla. Toisaalta kalenteria ei kannata täyttää tukkoon, vaan tehdä väljä suunnitelma. Läheisten kanssa kannattaa neuvotella, että kaikkien tarpeet huomioidaan.

3. Muista rituaalit. Lomalle kannattaa valmistautua jo töissä siivoamalla työpöytä ja vaikka juoda "läksiäiskahvit" kollegoiden kanssa. Varmista, etteivät tekemättömät työt rasita lomalla.

4. Unohda työpuhelin ja läppäri. Jos sovit hoitavasi jonkun työasian lomalla, sovi etukäteen myös se, miten se vastavuoroisesti korvataan.

5. Älä tissuttele liikaa. Jos alkoholin käyttö on riistäytynyt aiemmin käsistä lomilla, kiinnitä asiaan huomiota. Älä anna itsellesi lupaa juoda joka päivä.

6. Älä jätä ensi vuoteen. Lomaa ei kannata jättää väliin, sillä tauko töistä on hyväksi terveydelle. Neljä viikkoa riittää lähes kaikille työstä irtautumiseen. Lyhyemmätkin jaksot auttavat, jos niitä on useampi vuoden aikana.

Kuva: Shutterstock

(Nova, Työterveyslaitos)

Kilpailut

Uusimmat