Poliisin vappuvinkki: Juhlikaa kunnolla, parhaat bileet pidetään ilman meitä

30.04.2015 10:00 -

Kuohuva juoma ja vappu kuuluvat usein saumattomasti yhteen. Poliisin mielestä hauskaa saa pitää ja alkoholia juoda, kunhan juhlinta pysyy kohtuudessa.

— Poliisin viesti on: Juhlikaa kunnolla. Parhaat bileet pidetään ilman meitä, poliisitarkastaja Marko Savolainen Poliisihallituksesta sanoo.

Järjestyslain mukaan alkoholinkäyttö on tietyin edellytyksin sallittua puistoissa ja vastaavissa paikoissa piknik-tyyppisesti. Humalahakuisuus ei kuitenkaan kuulu tähän tyylilajiin.

— Vastuullinen alkoholinkäyttö korostaa ihmisen omaa kykyä vastata omasta alkoholinkäytöstä ja sen vaikutuksista. Onnistunut vappujuhla perustuu mukavaan yhdessäoloon ja hyviin eväisiin. Alkoholi saattaa kuulua osana juhlintaan, mutta se ei ole pääasia, Savolainen sanoo.

Samalla hän muistuttaa, että alkoholin nauttiminen sekä siihen liittyvä oleskelu ja käyttäytyminen eivät saa estää tai kohtuuttomasti vaikeuttaa muiden oikeutta käyttää puistoja tai muita yleisiä paikkoja varsinaiseen tarkoitukseensa.

Poliisi vetoaa vanhempiin

Poliisi valvoo humalajuomista ja häiriökäyttäytymistä yleisillä paikoilla.

Erityisesti poliisi kiinnittää huomiota lasten ja nuorten alkoholinkäyttöön. Alkoholilain mukaan alle 18-vuotias nuori ei saa pitää hallussaan mitään alkoholijuomaa.

— Jos alaikäisellä on alkoholia hallussa, poliisi ilmoittaa asiasta nuoren vanhemmille sekä lastensuojeluviranomaisille. Tämän lisäksi seurauksena on useimmiten 20 euron rikesakko ja juomien menetys, Savolainen muistuttaa.

Poliisi haluaa vedota lasten ja nuorten vanhempiin, että he kävisivät lasten ja nuorten kanssa alkoholin laittomaan hallussapitoon ja nauttimiseen liittyviä keskusteluja jo ennen vappua.

Lasten ja nuorten aivot ovat erityisen herkät alkoholin aiheuttamille vaurioille. Tutkimusten mukaan juominen nuorena voi aiheuttaa merkittäviä muutoksia aivoissa.

Alkoholista aiheutuvat terveysriskit ovat nuorilla kaksinkertaiset aikuisiin verrattuna. Nuoren yhden promillen humala vastaa terveysvaikutuksiltaan aikuisen kahden promillen humalaa.

Kilpailut

Uusimmat