Maria Leppäsen kokkailut: Nauvon limppu kylmäsavulohisösseröllä

30.03.2015 12:50 -

Musta leipä, saaristolaisleipä, tässä tapauksessa Nauvon limppu rakastaa kylmäsavulohisösseröäni. Tämä yhdistelmä sopii vaikka alkupaloiksi, iltapalaksi tai yöpalaksi. Koukuttavaa herkkua ja helppoa ruoanlaittoa.



Nauvon limppu

Tarvitset:

1 l                         piimää

75 g                     hiivaa

3 dl                      siirappia

3 dl                      kaljamaltaita

3 dl                      vehnänleseitä

3 dl                      ruisjauhoja

1 rkl                     suolaa

9-10 dl                vehnäjauhoja

Voiteluun:

siirappia, vettä

Lämmitä piimä käden lämpöiseksi ja sekoita piimään murennettu hiiva, siirappi, kaljamaltaat, vehnänleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot. Anna taikinan nousta 1 1/2 tuntia liinan alla.

Voitele kaksi kahden litran vetoista, pitkänmallista ja korkeareunaista leipä- tai kakkuvuokaa. Jaa taikina vuokiin.

Paista leipiä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa 2 tuntia. Kun leivät ovat kypsyneet 1 1/2 tuntia, valele niitä lämpimällä vesi-siirappiliuoksella.

Kumoa kypsät leivät vuoista ritilälle liinan alle jäähtymään.

Saaristolaisleipä on parhaimmillaan 2-3 päivän viileässä maustumisen jälkeen ja saaristolaisleivät voit hyvin pakastaa.

Marian Kylmäsavulohisösserö (noin kuudelle runsaat alkupalaleivät)

Tarvitset:

150 g kylmäsavulohta

1 keskikokoinen sipuli

½ -1 sitruunan mehu

½  dl tuoretta tilliä

1 prk (2 dl) creme fraichea

suolaa

mustapippuria

Kuori ja pilko sipuli pieneksi hakkelukseksi. Pilko kylmäsavulohi pienehköiksi paloiksi. Sekoita kaikki aineet yhteen sipuli, kylmäsavulohi, sitruunanmehu, hienonnettu tilli ja creme fraiche. Pyöräytä sekaan suolaa ja mustapippuria hiukan myllystä.

Nauti saaristolaisleivän kanssa!

Kilpailut

Uusimmat