Miksi ystävänpäivää vietetään?

07.02.2015 15:03 -

Vuosittainen ystävänpäivä häämöttää viikon päässä ja kaupoilla alkaa näkyä yhä enemmän suklaarasioita ja sydän-kortteja. Mikä on näiden rakkauden osoitusten taustalla ja miksi ystävänpäivää vietetään?

Ystävänpäivä on mahdollisesti saanut alkunsa muinaisesta Rooman Lupercalia-juhlasta, jota vietettiin 15. helmikuuta. Juhlan idea oli kunnioittaa roomalaista naisten ja avioliiton jumalatarta Junoa sekä luonnon jumalaa Pania.

Ystävänpäivä on yhteyksissä myös Pyhän Valentinuksen päivään.

Yhden teorian mukaan keisari Claudiusen mielestä miehet ajattelivat liikaa kotiväkeä taistellessaan, joten hän kielsi avioitumisen. Tämän seurauksena kaikkien avioliittoon haluavien miesten piti mennä naimisiin salaa ja vihkimisessä avuksi tarjoutui piispa Valentinus.

Tämän seurauksena Valentinus joutui tyrmään, jonne sotilaat ja heidän puolisonsa lähettivät hänelle kortteja, kirjeitä ja pieniä lahjoja kiitokseksi. Valentinusta alettiin pitää rakastavaisten ja kihlautuneiden suojelijana sekä onnellisena avioliiton takaajana.

Toinen teoria kertoo päivän liittyneen uskomukseen, jossa linnut valitsevat puolisonsa helmikuun 14. päivänä. Samoin pyhän Valentinuksen päivän katsottiin merkitsevän talven päättymistä.

Englannista Atlantin yli Amerikkaan

Ystävänpäivää alettiin viettää juhlapäivänä Englannissa helmikuun 14. päivänä jo 1400-luvulla. Siltä ajalta on peräisin muun muassa uskomus siitä, että helmikuun 14. päivän aamuna ensimmäisenä vastaantuleva on se oikea Valentine. Tuolloin oli lupa lähettää nimettömiä viestejä ystäville ja salaisille lemmenkohteille. Ensimmäiset Valentinen päivän -kortit tulivat myyntiin Englannissa 1800-luvun alussa.

Englannista Valentinon päivä levisi Atlantin yli Amerikkaan 1800-luvun lopulla. Siitä lähtien St. Valentine`s Day on ollut yksi tärkeimmistä juhlapäivistä Yhdysvalloissa. Juhlan tunnukseksi muodostui punainen sydän, joka on seurannut historiasta nykypäivään asti.

Romanttista päivää alettiin juhlia myös Suomessa

Suomeen ystävänpäivä rantautui 1980-luvulla ja se on ollut virallinen kalenterijuhla vuodesta 1987.

Sydänyhdistykset, Punainen Risti ja postilaitos ovat hyvällä menestyksellä luoneet perinteen ystävänpäivän ympärille. Ystävänpäiväkortti onkin joulukortin jälkeen lähetetyin kortti.

Ystävänpäivää pidetään yhä yhtenä vuoden tärkeimmistä ja romanttisimmista juhlista. Takana piilee pieni uskomuskin;

Ystävänpäivänä omenan halkaiseminen ja sen siementen lukumäärän laskeminen todistaa sen, kuinka monta lasta saa.

Kuva: Shutterstock

(Kaikkijuhlista.fi / kulttuurihistoria.fi / Radio Nova / Julia Falck)

Kilpailut

Uusimmat