Kuva: Fotolia

Börje Börgelssonin taustoja selvittänyt toimittaja soitti radioon: 'En tajua, miksi he valehtelevat'

23.01.2019 12:45 - Senni Loikala

Paavo Väyrysen tähtiliikkeen kansanedustajaehdokaaksi ilmoittautuneen, sittemmin ehdokkuutensa peruneen, Börje Börgelssonin taustat eivät vaikuta uskottavilta.

Nimi Börje Börgelsson nousi suomalaisten huulille myöhään tiistaina, kun Iltalehti julkaisi uutisen Paavo Väyrysen tähtiliikkeen mystisestä kansaedustajaehdokkaasta. Ehdolle oli ilmoittautunut helsinkiläiseksi 49-vuotiaaksi sisällöntuottajaksi esittäytynyt Börje Börgelsson.

Uutisen mukaan näytti vahvasti siltä, että Börje Börgelsson olisi tekaistu hahmo. Kun lehti alkoi selvittämään Börgelssonin taustoja, ilmoitti tähtiliikkeen puoluesihteeri Seppo Hauta-aho, että Börgelsson oli vetänyt ehdokkuutensa takaisin.

Radio Novan Aamun Minna Kuukkaa ja Aki Linnanahdetta vaivasi, onko Börje Börgelsson oikea henkilö vai mielikuvitushahmo. Juontajat kehottivat kuuntelijoita ottamaan yhteyttä, jos joku tuntisi Börgelssonin.

Pian studion näytöllä vilkkui saapuva puhelu.

Langan päässä oli Iltalehden talouden ja politiikan toimittaja Marko-Oskari Lehtonen. Hänellä oli vahva tuntuma selvitystensä perusteella, ettei Börje Börgelssonia ole olemassa.

- Mitä enemmän tutkin Börjen taustoja, alkoi näyttää siltä, että hän oli ilmaantunut kuin tyhjästä, Lehtonen kommentoi.

Väestörekisterikeskuksen mukaan Suomessa ei ole yhtäkään Börje Börgelssonia. Google ei anna uskottavia hakuosumia mystiselle sisällöntuottajalle, Lehtonen kertoi.

- Lähetin Börjelle myös sähköpostia tähtiliikkeestä saamaani osoitteeseen, mutta osoite ei ollut käytössä.

Lehdelle selvisi, että Börgelsson oli ilmoittautunut ehdokkaaksi puolueen verkkosivuilla olevan kaavakkeen kautta. Siinä Börgelsson mainitsi, ettei muista puhelinnumeroaan, mutta yhteyden saisi sähköpostitse. Tähtiliikkeestä vakuutettiin, että he olivat olleet Börgelssoniin yhteydessä puhelimitse ja sähköpostitse.

- Katsoimme kaikki mahdolliset julkiset rekisterit, Facebookin ja Googlen hakuosumat. Kävimme kaikki mahdolliset tahot läpi kissojen ja koirien kanssa.

Vaikka Börje Börgelssonin tapaus herättää hilpeyttä erityisesti sosiaalisessa mediassa, pitää Marko-Oskari Lehtonen tilannetta myös ongelmallisena.

- Äänestäjien ja oikeusturvan kannalta olisi hyvä, että ehdokkaat olisivat oikeita henkilöitä, hän summaa.

- En tajua, miksei voida nostaa käsiä ylös ja todeta, ettei tämä ole maailman vakavin juttu ja vedota esimerkiksi pieniin resursseihin. Miksi lähdetään väittämään, että ollaan soitettu ja oltu yhteydessä Börjeen. Minun on vaikea saada yhteys ihmiseen, jolla ei ole puhelinnumeroa tai sähköpostiosoitetta ja joka ei ole oikea henkilö.

Minna Kuukka ja Aki Linnanahde nauttivat työstään radiossa. (kuva: Senja Rapila)

Kuuntele Radio Novan Aamua arkisin kello 6-10. Seuraa Radio Novan Aamua Facebookissa.

Lue myös: Vappu Pimiän huumorintajua ei aina ymmärretä: Yksi ikimuistoinen hetki koettiin synnytyslaitoksella

Kilpailut

Uusimmat