Kuva: AOP/Timo Korhonen

Pamela Tola tajusi heti, että Almassa on jotain poikkeuksellista: "Hän ei esitä tai peittele mitään"

16.03.2024 22:15 - Sanni Seppä

Tola on ohjannut laulaja-lauluntekijä Almasta kertovan uutuusdokumentin.

Kansainvälistä uraa tekevästä laulaja-lauluntekijä Almasta, 28, kertova dokumenttielokuva Alma – Life Must Be Beautiful sai ensi-iltansa eilen 15. maaliskuuta. Pamela Tolan, 42, ohjaama elokuva kokoaa yhteen hetkiä artistin elämästä ja esittelee sen Alman, joka löytyy julkisuudessa esitellyn persoonan takaa.

Tola sai neljä vuotta sitten yhteydenoton Almalta. Artistilla oli roimasti videomateriaalia kiertueiltaan ja tarkoituksena oli koota niistä video YouTubeen. Alman piti vain löytää ohjaaja, joka valjastaisi idean tuotantoon asti, ja niin hän otti ystävänsä vinkistä yhteyttä Tolaan. Artistin tavattuaan ja materiaalit nähtyään Tola kuitenkin ymmärsi, että tässä olisi mahdollisuus johonkin isompaan.

- Sanoin Almalle, että ei jätetä tätä pelkäksi pieneksi somepläjäykseksi, vaan mitä jos tekisimme tämä ihan kunnolla ja jatketaan kuvaamista.

- Kun näin hänet tajusin heti, että hän on todella poikkeuksellinen tyyppi. Vaihdoimme kuulumisia ja ymmärsin, että hänellä on myös ollut todella poikkeuksellinen lapsuus ja poikkeukselliset lähtökohdat. Koin siinä tosi paljon sellaista samaistumispintaa hänen kanssaan, kun minulla on myös aika rikkinäiset taustat.

Mikä Almasta sitten tekee poikkeuksellisen Tolan mielestä?

- Sitä on ihan hirveän vaikea selittää. Olen paljon miettinyt sitä, mikä Almasta tekee poikkeuksellisen. Hänellä on vain ihan äärimmäisen voimakas ja erityinen presenssi. Kun hän astuu tilaan, hän jollain tavalla säteilee siinä ja hänessä on myös todella voimakas positiivinen energia. Ja luulen, että se on myös se aitous – Alma on hirveän aito ja rehellinen. Hän ei esitä tai peittele mitään. Häntä on hirveän helppo lukea ja hänen kanssaan on helppoa kommunikoida, Tola kuvailee.

Tola on ohjannut aiemmin elokuvat Järjettömän paska idea, Teräsleidit ja Swingers. (kuva: Kimmo Brandt / Compic / AOP)

Dokumentin tekeminen ja yhteistyö artistin kanssa sujui ohjaajan mielestä hyvin, mutta prosessi sisälsi luonnollisesti ylä- ja alamäkiä. Kun ihmistä kuvataan monen vuoden ajan, ei kaikki voinut koko ajan olla pelkkää ruusuilla tanssimista. 

- Olisi todella outoa, jos kaikki olisi koko ajan hyvin ja helppoa. Meillä oli helppoja hetkiä ja vaikeita hetkiä ja ne kaikki olivat samanarvoisia. Sanoinkin aina välillä Almalle, että kai sä muistat, että sua saa ärsyttää, kun kysyn sulta jotain tai se, että me tässä nyt kuvataan. Siinä ei ollut mun mielestä mitään negatiivista, että kaikki hetket eivät olleet helppoja, Tola summaa.

Nyt Tola on suunnannut katseensa jo uusien projektien pariin, eikä ainakaan toistaiseksi tarkoituksena ole tehdä uutta artistidokumenttia kenestäkään. Hän on aiemmin ohjannut fiktioelokuvat Järjettömän paska idea, Teräsleidit ja Swingers.

- Tällä hetkellä kirjoitan useampaa juttua ja pidän mahdollisuudet auki, että mitä lähden seuraavaksi isommin työstämään, ohjaaja kertoo.

Jos traileri ei näy, katso se tästä.

Lue myös: Arvostelu: Almasta kertova dokumentti ei mullista maailmaa, mutta se hurmaa aitoudellaan

Lue myös: Maine vahvana "bossladyna" tuntuu Almasta vieraalta: "Olen tosi usein hajalla"

Kilpailut

Uusimmat