Kuva: AOP

Runoilija Edith Södergranista julkaistiin uusi elämäkerta: "Aina uudet sukupolvet haluavat tietää"

23.09.2023 08:15 - Minttu Tikkanen

Teoksen on kirjoittanut Södergrania 30 vuotta tutkinut Agneta Rahikainen.

Runoilija Edith Södergranin kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi tasan sata vuotta. Juhlavuonna yhdestä Suomen kansainvälisesti tunnetuimmasta runoilijasta julkaistaan uusi elämäkerta.

Edith Södergran - Elämä -teoksessa käsitellään runoilijan monia elämänvaiheita kuten lapsuutta Pietarissa, parantolajaksoja ulkomailla ja viimeisiä vuosia Karjalan Raivolassa, jossa hän myös menehtyi vain 31-vuotiaana. Södergran ehti elinaikanaan nähdä useita eri sotia ja vallankumouksia, jotka kuuluvat myös hänen teoksissaan.

Södergranin elämä päättyi vain 31-vuotiaana. (kuva: Kustantamo S&S )

Elämäkerran on kirjoittanut Agneta Rahikainen, joka on tutkinut Södergranin elämänvaiheita jo 30 vuotta. Rahikainen kertoo S&S-kustantamon tiedotteessa, että ihmisten kiinnostus Södergranin elämää kohtaan ei ole missään vaiheessa hälvennyt, vaikka uusia sukupolvia tuleekin.

"Ihmiset ovat jatkuvasti kiinnostuneita Södergranista ja hänen arvoituksellisesta elämästään. Aina uudet sukupolvet löytävät tiensä hänen luokseen ja haluavat tietää, kuka hän todella oli. Tämä kirja kertoo ytimekkäästi Södergranin elämäntarinan, mutta myös sen, kuinka hänen runoutensa syntyi ja mikä merkitys sillä oli", Rahikainen kuvailee.

Södergran puhuttelee edelleen tänäkin päivänä, sillä hänen teoksistaan löytyy paljon teemoja, jotka sopivat nykyaikaankin.

"Uskon, että kyse on siitä, että hän on aina moderni. Hänen runoutensa sopii hyvin myös meidän aikaamme ja hän kirjoittaa teemoista, jotka ovat ajankohtaisia myös tänään", Rahikainen summaa.

Agneta Rahikainen on tutkinut Edith Södergranin elämää ja taidetta vuosikymmeniä. (kuva: Helen Korpak)

Lue myös: Marimekon perustaneesta Armi Ratiasta julkaistaan kirja

Lue myös: Elämäkerta näyttää uudenlaisen kuvan Irwin Goodmanista - tarinaa avaavat leski sekä lukuisat kirjeet

Kilpailut

Uusimmat