Kuva: AOP / Shutterstock / Ilpo Musto

Sauli Niinistö puhuu Jope Ruonansuulle antamastaan koskettavasta lupauksesta - "Jopen perintö elää"

04.07.2022 17:15 - Iiro Myllymäki

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Jope Ruonansuun entisellä koululla Kemissä puhumassa koulukiusaamista vastaan. "Asenteet tuntuivat olevan kohdallaan", Niinistö kommentoi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on palkittu Radio Nova Awardsissa Suuri sydämenlyönti -palkinnolla, jonka voittajasta kanavan kuulijat ovat äänestäneet. Palkinto tuli siitä, kun Niinistö vieraili kesällä 2020 menehtyneen koomikko-näyttelijä Jope Ruonansuun entisellä koululla Kemissä puhumassa koulukiusaamista vastaan.

Niinistö oli aiemmin puhunut Ruonansuun kanssa, että he menisivät yhdessä vierailemaan Syväkankaan koululla, missä Ruonansuu oli tullut lapsena kiusatuksi. Niinistö kertoi tästä kirjeessä, joka luettiin ääneen Ruonansuun muistokonsertissa syyskuussa 2020. Kirjeessä Niinistö antoi lupauksen, että hän toteuttaa vierailun.

”Kertoessaan sairauden puhkeamisesta Jope palasi asiaan: ’Mutta mennäänpä sitten joskus Kemiin puhumaan koululaisille, kun aika on otollisempi.’ Jope, minä menen”, tasavallan presidentti kirjoitti.

Kirjettä jaettiin paljon sosiaalisessa mediassa ja Niinistön sitoutumista kiusaamisen vastaiseen työhön kiiteltiin. Niinistö vieraili koulussa lopulta tämän vuoden huhtikuussa.

Niinistö kertoo Radio Novan Minna Kuukan haastattelussa, että hänelle oli tärkeää toteuttaa Ruonansuulle tehty lupaus.

- Kävimme Jopen kanssa aika paljonkin kirjeenvaihtoa ja joskus tapasimmekin. Kävi ilmi, kuinka syvästi hän oli kokenut itseensä kohdistuvan kiusaamisen Syväkankaan koululla ja kuinka hienolla tavalla hän siihen vastasi. Hän oli koululla vahvasti koulukiusaamisen vastaisen työn veteraani. Se oli selvästi lähellä hänen sydäntään, Niinistö sanoo.

Tasavallan presidentti kertoo, että vierailu oli mielenkiintoinen.

- Puhuin paljon oppilaiden kanssa koulukiusaamisesta. Kyllä siellä asenteet tuntuivat olevan kohdallaan. Tämä Jopen perintö elää. Ollaan kaikki toinen toistemme tukena mieluummin kuin haittaamassa toisten olemista, Niinistö kertoo.

Niinistö nostaa esiin kaksi asiaa, jotka koulukiusaamisesta tulisi ymmärtää.

- Monesti on niin, että koulukiusaaja on itse suurissa vaikeuksissa ehkä itsensä kanssa ja ympäristönsä kanssa. Toinen puoli on siinä, että joukolla on voimaa. Jos porukalla tuetaan kiusattavia ja osoitetaan kiusaajalle paikkaa, se kyllä toimii, Niinistö pohtii.

Voice.fi ja Radio Nova kuuluvat Bauer Mediaan.

Lue myös: Presidentti Sauli Niinistö onnitteli Leijonia - kutsui joukkueen Kultarantaan

Lue myös: Roope Salminen huomasi ikävän twiitin Jope Ruonansuusta ja kiivastui: "Mikä v*ttu siinä on...?"

Kilpailut

Uusimmat