Kuva: Jimmy Kimmel Live / YouTube

Joe Biden vastasi juontajan tiukkoihin kysymyksiin aseväkivallasta: "En halua jäljitellä Trumpia"

09.06.2022 22:15 - Riia Frost

Texasin kouluammuskelun jälkeen aseväkivalta on ollut Yhdysvalloissa yksi suurimmista puheenaiheista.

Jimmy Kimmel Live -ohjelman vierastuoliin istahti Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, 79, joka keskusteli muun muassa bensan hinnasta ja Valkoisen talon vessoista. Ohjelman juontaja Jimmy Kimmel, 54, ei suinkaan päästänyt presidenttiä helpolla, vaan aloitti haastattelun vakavalla kysymyksellä liittyen aseväkivaltaan ja kouluammuskeluun. Aseväkivalta on herättänyt paljon keskustelua sen jälkeen, kun Texasin Uvalden-kaupungin kouluammuskelussa kuoli 21 ihmistä, joista kaksi oli aikuisia ja 19 oli ala-asteikäisiä oppilaita.

Kimmel mainitsi presidentti Bidenin joskus sanoneen, että aseväkivaltaongelmalle tulee tehdä jotakin ja varsinkin, kun se uhkaa monia kouluja. Juontajan mukaan kyseisten sanojen jälkeen kouluampumisia on ollut Yhdysvalloissa jo noin 27 kappaletta. Kimmel kysyikin heti ensimmäisenä presidentti Bidenilta, että miksei kyseiselle ongelmalle ole tehty vieläkään mitään.

- Luulen, että monet meistä pelkäävät ampumaharrastajien etujärjestöä. Katsos, tämä ei ole isäsi republikaaninen puolue, vaan paljon isompi ja erilaisempi. Lisäksi luulen, että jos pelokkaat ihmiset äänestävät järkevän asekäytännön puolesta, niin siitä tulee ensisijainen asia, Biden kiteytti.

Kimmel ei tyytynyt presidentin vastaukseen, vaan haastoi Bidenia lisää tiukoilla kysymyksillään. Kimmel erityisesti tarttui siihen, kun Biden kertoi tavanneensa uhrien perheet.

- Eikö meidän pitäisi haastaa joka ikinen senaattori keskustelemaan uhrien perheiden kanssa? Kimmel kysyi, jonka jälkeen hän sai yleisöltään raikuvat aplodit.

- En yritä olla röyhkeä, mutta mitä pitäisi tapahtua on, että kaikkien kansalaisten tulisi varmistaa, että tästä ongelmasta tulee äänestyskysymys. Te olette lopulta ne henkilöt, jotka saavat meidät päättämään, mitä me teemme esimerkiksi aseillemme, Biden vastasi.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden (vas.) oli Jimmy Kimmelin haastattelussa juontajan omassa ohjelmassa. (kuva: Jimmy Kimmel Live / YouTube)

Kimmel heitti ilmoille ehdotuksen, että eikö Biden voisi vain antaa toimeenpanopäätöstä, jolla saataisiin haluamat aseenvalvontatoimenpiteet käytäntöön. Juontaja jopa vihjasi edellisen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin, 75, hyödyntäneen toimeenpanopäätöksiä omalla presidenttikaudellaan.

- Ainakin Trump heitti niitä ympäriinsä kuin Halloween-karkkeja, Kimmel sanoi.

Tähän Biden vastasi, että vaikka hän tekee kaikkensa, jotta asevalvonta parantantuisi, niin hän ei silti halua jäljitellä edeltäjäänsä.

- En ole töykeä, mutta en halua jäljitellä Trumpin perustuslain ja perustuslaillisen auktoriteetin väärinkäyttöä. Tarkoitan sitä vilpittömästi, koska minulle sanotaan usein, että ”republikaanit eivät pelaa reilusti, niin miksi sinä pelaat". Mutta, jos me teemme saman virheen, niin demokratiamme on kirjaimellisesti vaarassa, Biden korosti.

Kimmel sanoi ymmärtävänsä Yhdysvaltain presidentin kannan, mutta kyseenalaisti silti Bidenin aikomuksen tehdä ongelmalle mitään. Kimmel lopulta kysyi presidentiltä, että mitä hän aikoo sitten tehdä kouluampujille tai muille, jotka eivät noudata lakia.

- Se on kuin pelaisi Monopolia ihmisten kanssa, jotka eivät ylitä lähtöruutua tai noudata mitään pelisääntöjä. Kuinka siis voit koskaan edistyä, jos muut eivät noudata sääntöjä? Kimmel kysyy verraten suosittuun Monopoly-lautapeliin.

- Heidät täytyy silloin lähettää vankilaan, Biden toteaa lyhyesti viitaten samaan lautapeliin.

Kyseinen haastattelu on saanut paljon huomiota eri medioissa. Lisäksi Kimmelin suorasanaisia kysymyksiä on ylistetty paljon sosiaalisessa mediassa.

”Niin inspiroiva haastattelu ja vaikuttavia kysymyksiä, herra Kimmel. On hienoa kuulla Yhdysvaltain presidentin vastaukset ja saada positiivista energiaa. Meillä on yhä toivoa”, yksi kirjoittaa.

”Kiitos, että painostit häntä vastauksissaan ja ratkaisuissaan, joita tarvitsemme epätoivoisesti”, toinen kiittää.

Bidenin koko haastattelun voit katsoa alta.

Mikäli linkki ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue myös: Matthew McConaughey nosti Texasin kouluammuskelun esille Valkoisessa talossa

Lue myös: Valkoisessa talossa uusi karvainen asukki - Joe Biden sai suloisen koiranpennun

Lähteet: USA Today, Variety

Kilpailut

Uusimmat