Kuva: Bastella Media Oy / Yle

Ylen avoimen rasistisena pidetylle uutuussarjalle raivostuttiin: "Ei minun verorahoillani!"

22.03.2022 15:45 - Minttu Tikkanen

Sarja on saanut laajaa kritiikkiä sosiaalisessa mediassa.

Ylen uusi dokumenttisarja Suomineidot esittelee kolmen, sarjassa "kansallismieliseksi" kuvaillun nuoren naisen näkökulman siihen, miksi he vastustavat muun muassa monikulttuurisuutta. 

Sarjasta raivostuttiin sosiaalisessa mediassa välittömästi, sillä sitä pidetään avoimen rasistisena.

Sarjan tavoite on Ylen mukaan lisätä ymmärrystä eri mieltä olevien välillä.

- Ylen tehtävä on lisätä ymmärrystä toisistamme ja maailmasta, perustelee Ylen tiedotteessa vastaava toimittaja ja luovien sisältöjen johtaja Ville Vilén

Perustelua ei kuitenkaan oltu valmiita nielemään, sillä monien mielestä rasismia kohtaan ei pitäisi osoittaa minkäänlaista ymmärrystä tai empatiaa.

"Nyt vihdoin pääsen sen sanomaan: Ei minun verorahoillani! En tiedä miksi tämä pitää sanoa 2022 Suomessa, mutta ei, ei kiitos empatiaa ja ymmärrystä natseja ja rasisteja kohtaan", yksi käyttäjä tiivistää.

Twiitin voit katsoa alta tai täältä.

- Jonkin aiheen käsitteleminen tai ohjelman esittäminen ei tarkoita sitä, että Yle hyväksyisi niissä esitetyn maailmankuvan. Ylen dokumenttien tarkoitus ei ole normalisoida niissä käsiteltäviä aihepiirejä, Vilén jatkaa Ylen tiedotteessa.

Sosiaalisessa mediassa nostetaan kuitenkin laajasti esiin, että sarjan ongelma on täysin kritiikitön näkökulma rasismiin ja naisten esittämiin mielipiteisiin. Moni myös kokee julkaisuissaan, että natsiaate ja rasismi on sarjassa verhoiltu pehmoisemmin kansallismielisyydeksi.

"Teidän tapanne käsitellä natsismia on täysin väärä. Tarvitsemme tutkivaa journalismia ja faktoihin perustuvaa kriittistä otetta tällaisen sensaatiohakuisen halpistuotannon sijasta. Sivistäminen on teidän tehtävänne, ei fasismin viihteellistäminen!" yksi kirjoittaa napakasti.

Jos julkaisu ei näy, pääset katsomaan sen täältä.

"Natsisimi ja rasisimi ei ole kansallismielisyyttä. Jotain selkärankaa nyt ihan oikeasti!" toinen jatkaa.

Katso julkaisu alta tai täältä.

Tällä hetkellä on meneillään myös Rasisminvastainen viikko, jonka aikana sarjan julkaisu herätti aivan erityistä kummastusta ja mielipahaa. Ajoitus on Vilénin mukaan vahinko ja julkaisuajankohta oltaisiin mietitty uusiksi, jos seikka olisi huomattu ajoissa.

"Hyvää Rasisminvastaista viikkoa! Terv. Yleisradio", yksi irvailee Twitterissä. 

Jos julkaisu ei näy, pääset katsomaan sen täältä.

Lue myös: Tuukka Temosen uutuuselokuva nostatti kohun: "Transsukupuolisuudelle nauraminen ei ole ok enää"

Lue myös: The Rasmuksen UMK-voittobiisistä nousi kohu - "Rasistinen herjaus"

Lähde: Yle

Kilpailut

Uusimmat