Kuva: MTV3

Asia, jonka Minna Kuukka pelkää jatkossa tuovan ongelmia MasterChef-kisassa

17.03.2021 10:15 - Minna Kuukka

Radiojuontaja Minna Kuukka on yksi MasterChef Vip -kauden osallistujista. Tällä palstalla hän kertoo ajatuksiaan kisasta ja jakaa reseptivinkkejä.

"How much is the fish?

Kolmannen MasterChef VIP -jakson kuvauspäivän aamuna odoteltiin studion ulkopuolella portaikossa valkoisissa essuissamme kuvausten alkamista. Aistinvarainen havainto oli koko porukalla täsmälleen sama: kalaa. Tai mereneläviä. Lapsuuden uunilohi vilahti mielessä. Onko jotain muita kalaruokia olemassa?

Studiossa odotti kankaalla peitetty pöytä ja selvisi, että homma nytkähtäisi liikkeelle tunnistustehtävällä. Taas kerran tehtävä, joka varmaan kotisohvalla olisi tuntunut hyvin simppeliltä, mutta siinä hetken päällä jopa tutuista tutuin hauki alkoi epäilyttää. Voiko se olla se? Vaiko sittenkin joku muu? Itse tunsin, miten kovana kalamiehenä muistoissa elävä vaarini seurasi jostain pilvenreunalta tilannetta ja vähän nolotti jo valmiiksi.

Tervetuloa kalapöydän ääreen. Tehtävänä oli nimetä sen antimet. (kuva: MTV3)

Yksi kerrallaan hutiarvauksen tehneet joutuivat painetehtäväriviin ja jossain niissä haminoissa lähdin alhaisesti pelaamaan. Ylärivin muikut oli tunnistettu jo pariin otteeseen väärin ja vaikka tiesin hopeakylkien nimen, päätin säästää vastaustani seuraavalle kierrokselle ja heitin itsevarmana ’tietona’, että eturivissä oli miekkakala.

Saman tien vastattuani verkkokalvolle heijastui kuva, jossa jättikokoista kalaa vinssataan kalastusveneen kannelle. Se, se iso mötkäle on miekkakala, ei suinkaan se pieni pitkänenäinen fisu siinä tunnistuspöydällä. Eipä muuta kuin pudotusriviin. Moikka vaari ja sorry.

Harmitti ne muikut. Lapsesta asti kun on viettänyt Keiteleen muikkuvesien äärellä kesät mummulassa Viitasaarella, jonka vaakunassakin on seitsemän – kyllä – muikkua. Pitikö pelailla? Toisaalta toki nyt pääsi kokkamaan ja ottamaan tuntumaa ensimmäisen kerran myös mustaan essuun. Yksi sellaiseen sonnustautunut jättäisi tänään leikin tähän.

Tehtävänä oli inspiroitua Tomi Björkin annoksesta ja luoda oma versio. (kuva: MTV3)

Painetehtävä oli kyllä ihan mielenkiintoinen. Oma versiointi ranskalaisklassikko bouillabaissesta, tuoksuvasta kala-äyriäiskeitosta, jota maustaa tomaatti, valkoviini, appelsiini ja sahrami. Lähdin mielessäni väsäämään kirkasliemistä soppaa, johon lisäisin muutaman palan vaaleaa kalaa ja pari simpukkaa. Kun ohjelmaa nyt katsoi, oli vähän kuin olisi seurannut jonkun vieraan toimintaa siinä hellan äärellä. Sahramia en osannut oikein lisätä liemeeni, mutta koska halusin sen mukaan, pyöräytin kylkeen nopeat sämpylät, jotka maustoin sahramilla. Koska sellaisia en ollut aiemmin tehnyt, jaoin taikinan kahtia ja toisesta puolesta jätin varmuudeksi sahramin pois.

Vasta nyt valmiissa ohjelmassa olen nähnyt kanssakilpailijoiden esittelypätkät. Onneksi niitä ei vielä kuvausten aikaan ollut katsottavissa, olisin luultavasti joutunut häpsinkiin siitä, että usea totesi olevansa kokkaajana kokeilija. Sellainen, joka ei turhaan reseptejä tuijottele vaan säveltää ja testaa ja oikoo ja tekee joka kerran asiat vähän eri tavoin. Sellainen, jollainen en itse ole ollenkaan.

Niin paljon kun on tähän ikään mennessä ehtinyt paistaa ja keittää ja hämmentää, olen suurimman osan kokkailuista turvautunut jollain lailla reseptiin. On jäänyt painamatta mieleen ainesosien määriä ja suhteita ja koko ainesosia ylipäänsä. Ainahan voi googlata reseptin. Tai tsekata keittokirjasta. No, aina ei voi. MasterChef-keittiössä ei voi. Vahva epäily, että ongelmia tämän suhteen olisi vielä jossain kohtaa luvassa.

Nuo mainitut sämpylät ovat juustopiiraan ohella liki ainoa leipomisresepti, jonka osaan ulkoa ja nyt sitten tämän kolmosjakson myötä nämä molemmat kortit on jo lyöty pöytään. Jatkossa olisin ongelmissa.

Ja sen kirkkaan kalaliemen kanssa olin jo nyt. Tomaatit tai joku muu mukana kiehunut raaka-aine, sipuli ja fenkolikin epäilyksenalaisia, oli tehnyt siitä sameaa.  Oli otettava käyttöön suunnitelma b, jota ei ollut. Lopputulema oli kuitenkin aivan ok, hieman kermainen, sileä ja aivan kelvollisen makuinen liemi, oma versioni rouille-kastikkeesta (en kuollakseni muista, mitä siihen laitoin) ja ne sahramisämpylät. Annoksella pääsin jatkoon kisassa."

Tuntia myöhemmin Minnan annos näytti tältä. (kuva: MTV3)

Ohjelmaa kuvatessa meillä ei ollut tietoa, miten tuomarit touhujamme kommentoivat kokkauksen aikana ja mitä mieltä he annoksistamme olivat maistellessaan. Näiden seuraaminen onkin ollut nyt valmista ohjelmaa katsoessa kiinnostavaa.

Yllättävän kuumottava oli tämä kalatehtävä, vaikka jotenkin olin ajatellut olevani vahvoilla kalojen suhteen. Lihan kanssa sitten taas olisin puhtaasti lirissä, lihaa kokkaan kovin harvoin ja vahva fiilis oli, että niihin liittyvä tehtävä olisi ihan nurkan takana.

Laitan tähän vielä noiden paniikkisämpylöiden ohjeen. Tämä on ihan superhyvä, helppo ja onnistuu aina.

25 g tuorehiivaa
1,5 tl suolaa
1,5-2 rkl juoksevaa hunajaa -> nämä sekaisin (kyllä, hiiva liukenee hunajaan)
Lisää sitten 5dl vettä+1dl maitoa kädenlämpöisenä sekaan
Lopuksi sekoita, älä vaivaa, mukaan noin 11 dl vehnäjauhoja.Taikina saa jäädä aika löysäksi.
Anna kohota 1-1,5h (tää vaihe tosin oli kisassa mulla paljon lyhyempi)
Kaada jauhotetulle alustalle ja ripottele taikinan pintaankin jauhoja.
Leikkaa lastalla tai veitsellä epäsäännöllisiä sämpylöitä ja nosta pellille.
Paista kuumassa 250 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes saavat väriä.
Älä jäähdytä pyyhkeen alla, ettei rapea kuori pehmene.

Lue myös: Minna Kuukan lapsuuskodissa oli yksi pyhäruokasuosikki, jota hänen ei tehnyt mieli vuosikausiin

Lue myös: Kun Minna Kuukka tutustui MasterChef-keittiöön ensikertaa, moni asia hämmensi

Lue myös: MasterChef-kisan toisessa jaksossa nähtiin tehtävä, joka sai Minna Kuukan kädet vapisemaan

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat