Niko Saarinen ei halua enää provosoida tietoisesti: 'Nykyään on ihan okei, jos en herätä tunteita'

07.03.2021 18:45 - Emmi Moilanen

(kuva: Emmi Moilanen)

Julkisuushakuisuus on harhaluulo

Saarinen osaa kysyttäessä mainita välittömästi yleisimmän harhaluulon, joka ihmisillä on hänestä. Vaikka mittavan mediauran perusteella voisi toisin luulla, mies ei kuitenkaan erityisemmin välitä julkisuudesta.

- Varmaan se juontaa juurensa siihen, kun on ollut niin sanottu lööppi- ja kohujulkkis. Niitä titteleitä minusta on käytetty ja päässäni se tuntuu maailman kaukaisimmalta ajalta. Ehkä siitä on jäänyt ihmisille mielikuva, että teen asioita vain, jotta saan julkisuutta.

Näin ei kuitenkaan ole ja Saarinen muistuttaakin, että tekee työtään julkisuudessa myös rahan takia.

- Ihan rahastakin menen tv-ohjelmiin. Totta kai siellä taustalla on kipinä ja paljo juttuihin, ettei se pelkkä rahakaan liikuta. Tiedän itse, että teen hitokseen duunia ja pankkitililleni ilmestyvät rahat ovat jostakin peräisin. Laillisesta työstä, Saarinen puhkeaa nauruun.

Julkisuuskuvan muutos on näkynyt myös palautteissa, joita Saarinen saa sosiaalisessa mediassaan.

- Moni tulee tänä päivänä, vaikka Instagramissa laittamaan viestiä, että vielä neljä vuotta sitten ajatteli minun olevan ihan pelle mutta nyt kun on seurannut minua, onkin huomannut minun olevan ajattelevainen ja fiksu, eikä yhtään niin pinnallinen. Kyllähän se tuntuu kivalta.

Hyväntekeväisyyteen panostaminen tuntuu nyt erityisen tärkeältä

Saarinen onkin tuonut sosiaalisessa mediassaan aiempaa enemmän esiin sitä, kuinka hyväntekeväisyyden tekeminen tuntuu tällä hetkellä erityisen tärkeältä. Kipinä aiheeseen syttyi seuraajilta saadusta palautteesta.

- Näytän aika paljon somessani, että ostelen vaatteita ja käyn ravintoloissa syömässä. Saan aika ajoin kommentteja ihmisiltä, että apua, minulla ei olisi ikinä rahaa elää noin kuin sinä elät, vaikka en ole tajunnut, että eläisin mitenkään hienosti.

- Niiden kommenttien myötä olen herännyt siihen todellisuuteen, ettei kaikilla ole varaa mennä kauppaan ostamaan vaatteita, eikä välttämättä ole vaatteita. Haluaisin todella paljon tehdä hyväntekeväisyyttä Suomessa, Saarinen painottaa.

Viestien myötä hän on alkanut yhä useammin miettiä sitä, että voisiko sosiaalisessa mediassa olevaa seuraajamäärää valjastaa myös muuhun kuin kaupallisiin yhteistöihin.

- Mitä jos käyttäisinkin tätä seuraajamäärää hyvään? Monta vuotta halusin mutta ajattelin, etteivät seuraajani halua sellaista sisältöä, että he seuraavat minua vain viihteen takia. Että jos otan paljon asiallisemman roolin, he katoavat.

- Viime vuonna huomasin, että viikonlopun aikana keräsimme seitsemän tuhatta euroa hyväntekeväisyyteen. Silloin olin, että vau, minulla on väylä vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen, Saarinen iloitsee ja lisää toivovansa töiltään tänä vuonna yhä enemmän hyväntekeväisyyskampanjoita.

Erityisen lähellä Saarisen sydäntä on lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukeminen.

- Tuolla on todella paljon lapsiperheitä, jotka eivät voi hyvin ja lapset saavat päivän ainoan lämpimän ruuan koulussa. Kyllä haluaisin keskittää avun nuoriin ja kotimaahan, meillä on täällä asioita, joilta emme voi sulkea silmiämme.

- Kohdallani jos nuoret lähestyvät tai tulee avunpyyntöjä, koskevat ne aika paljon seksuaalisuusjuttuja. Vastaan paljon nuorten kysymyksiin seksuaalisuudesta tai koulukiusaamisesta. Koitan kyllä antaa konkreettisia neuvoja nuorille, jotka kamppailevat oman seksuaalisuutensa kanssa. Puhun avoimesti homoudestani enkä häpeile sitä. Periaatteessa sekin on sitä, että teet vähemmistön edustajana hyvää olemalla esillä. Sitä työtä olen tehnyt huomaamattani muutaman vuoden jo.

Saarinen myöntää, että ongelmien äärellä olo tuntuu usein voimattomalta.

- Viestien tulva on loputon, haluaisin vastata kaikille. Tuntuu pahalta, kun ihmiset lähestyvät sinua, etkä voi antaa heille mitä he haluavat.

Juttu jatkuu kuvan alla.

(kuva: Emmi Moilanen)

"Joulukuussa tajusin, että nyt on saavutettu maksimi"

Kun työnä on oma elämä ja sosiaalisen median linjat ovat jatkuvasti avoinna, töistä irtautuminen muodostuu haasteelliseksi. Saarinen allekirjoittaa tämän ja toteaa, että hyväntekeväisyyden lisäksi yksi kuluvan vuoden tavoitteista hänen kohdallaan onkin ruutuajan vähentäminen.

- Jos viikossa olisi yksi päivä, ettei olisi sitä puhelinta. Toimistotyöaika voi olla 8-16 mutta sometyössä työaika on kellon ympäri. Toimistolta on helppo lähteä, kun kaikki muutkin lähtevät mutta miten voin kotona laittaa puhelimen kuudelta lipaston laatikkoon? Se on vaikeaa.

Loppuvuosi 2020 oli Saariselle aikaa, jolloin huoli omasta jaksamisesta alkoi nostaa päätään. Syksy oli ollut kiireinen; Selviytyjät Suomi-sarjan kuvauksista palautuminen, vallitsevan koronatilanteen pahentuminen, oman podcasteihin keskittyvän yrityksen perustaminen sekä muut huomiota vaativat työt täyttivät ajatukset myös vapaa-ajalla.

- Joulukuussa tajusin, että nyt on saavutettu maksimi. Oli ihan viimeiset viikot, että pystyin kannattelemaan itseäni. Olet niin ylikuormittunut, että vaikka olet väsynyt, samaan aikaan et pysty nukkumaan, kun päässä pyörii kela aamusta yöhön, Saarinen muistelee.

- Tällaisia fiiliksiä ollut ikinä kaksikymppisenä. Kun lähdin töistä kotiin, osasin jättää työni sinne. Nyt en osaa tai pysty tekemään sitä, hän jatkaa.

Hektisen loppuvuoden jälkeen elämäntilanne on hieman rauhoittunut ja vuodenvaihteessa Saarisen kalenteriin mahtui myös lomapäiviä, vaikka ulkomaan reissut ovat jääneet pandemiatilanteen vuoksi väliin. Podcast-ilmiön, televisio-ohjelmakuvausten ja sosiaalisen median viestitulvan keskellä elävä Saarinen tasapainottaa elämäänsä arjen pienistä asioista nautiskelemalla.

- Olen onnellinen siitä, että on ollut lunta. Rakastan Suomea, ihana huomata, että nauttii kotimaastaan. Tulen onnelliseksi joka päivä, kun katson kotona ulos ikkunasta. Vaikka maailmassa kaikki on tosi vinksin vonksin, voisin veikata, että Suomi on yksi parhaita maita missä olla koronan aikana niin, ettei lentoliikenne kulje. Koitan itse saada onnellisuuden pienistä jutuista.

- Olen onnellinen siitä, että minulla on rauha ja tasapaino. En tiedä tarvitseeko minun odottaa mitään, onko ihan okei, jos vain olen ja fiilistelen näitä? Minulla kaikki rullaa yksityiselämässäkin hyvin, siitä olen onnellinen, Saarinen hymyilee.

Lue myös: Niko Saarinen antoi ystävälleen joululahjan, joka meni aivan pieleen: 'Hän avasi sen porukoillaan'

Lue myös: Pettämistarinat saavat Rosanna Kuljun ja Niko Saarisen pöyristymään: 'Maailmanhistorian hirvein'

Voit kuunnella Kulju X Saarinen -podcastin ensimmäisen tuotantokauden jaksot täältä. Voice.fi, Radio Nova ja PodPlay ovat osa Bauer Mediaa.

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat