Kuva: Lauri Laukkanen

Suomalainen beatboxaaja antoi äänensä sähköautolle: 'Sen piti tietenkin kuulostaa kulkuneuvolta'

24.04.2020 16:45 - Lauri Kujanpää

Rudi Rok innostui äänityöstä traagisen tapaturman jälkeen.

Maaliskuussa 2020 Fiat esitteli uuden sukupolven 500:n Milanossa. Auton julkaisun yhteydessä yhtenä suurimpana viestikärkenä nostettiin esiin Fiatin luoma erikoislaatuinen, EU-lain vaatima moottoriääni, joka erottuu muista kilpailijoistaan luovuudellaan.

Mitä moni ei kuitenkaan tiedä, on että tuon erikoislaatuisen äänen takana on uunituoreen tiedotteen mukaan suomalainen äänitaiteilija ja luova johtaja, Rudi Rok.

- Idea tuli Nick Woodilta, joka on Syn Music -äänistudion johtaja. Olemme Nickin kanssa tehneet jo muutaman projektin ja voin sanoa, että hän on todellakin rohkea ja rajoja rikkova kaveri. Hän sitten lähestyi minua, että on saanut tällaisen toimeksiannon. Nyt oli mahdollisuus luoda jotain täysin uutta ja antaa siis sähköautolle ääni, Rok kertoo Voice.fi:n haastattelussa.

Rok sanoo, että oikea ääni löytyi kohtuullisen helposti.

- Aistin aika nopeasti sen, miten tässä jutussa pitää edetä. Ihmisäänessä on se vahvuus, että siinä voidaan lähteä sellaisesta piirrettymäisesta ääntelystä, "wrum wrum", ja alkaa kehittämään sitä eteenpäin. Synteettisillä äänillä on hyvin vaikeaa luoda sitä inhimillistä soundia. Tässä piti myös huomioda EU:n asettamat asetukset, että sen äänen pitää kuulostaa kulkuneuvolta, jotta se tiedetään väistää. Ääni ei saanut siis olla "liian kaunis".

Rok on toiminut äänityöläisenä jo pitkään. Kiinnostuksen kyseistä alaan hän löysi traagisen tapaturman jälkeen.

- Löysin tämän jutun traagisen jutun kautta. Tanssin ja breikkasin ennen paljon, mutta rikoin selkäni ja aloin sitten kuntoutuskaudella tutustumaan beatboxingin maailmaan. Minua on aina kiinnostanut kaikki sellainen, miten mahdottomasta tehdään mahdollista, ja kun tuolloin oli aikaa, niin siihen äänityöskentelyyn perehtyi kunnolla, mies pohjustaa ja jatkaa:

- Olen huomannut, että tuonne äänityöhön pystyn purkamaan kaiken luovuuden, sillä siellä on loputtomasti mahdollisuuksia. Kuten tästä uudestakin projektista huomataan.

Voit katsoa videon autoäänen tekoprosessista alta. Rudi Rokin tekemä ääni löytyy videon lopusta.

Jos video ei näy, katso se täältä.

Lue myös: Pysäyttävä beatbox-esitys - tällaista ei ole ennen kuultu

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat