Kuva: Milena Raappana

Tasa-arvon puolesta puhuva Vesala: 'Suomalainen nainen on amerikkalaisessa yhteiskunnassa mies'

18.02.2020 12:45 - Milena Raappana

Yhdysvalloissa opiskellut Vesala huomasi kyseisen yhteiskunnan konservatiivisuuden, sen vaikutuksen kauneusihanteisiin ja pop-musiikkiin ja löysi vastapainoa yliopiston kampuksen liberaaleista opiskelijoista.

Taiteen monitaituri Paula Vesala, 38, artistinimeltään Vesala, istahtaa sohvalle ja kertoo nauraen, miten perheen uusi koira on valvottanut ja haukkunut pitkin yötä. Ehkä koira on aistinut jotain jännittävää tapahtuvan. 

Vesala nimittäin julkaisi uuden sooloalbuminsa Etsimässä rauhaa. Uutta tuotantoaan hän on kypsytellyt neljän vuoden ajan, mutta samalla tehnyt näytelmäkirjailijan opintojaan Los Angelesissa. 

Albumin nimikkobiisi kuvailee kriisiä, joka johdattaa kuulijan lapsuuden, nuoruuden ja eri suhteiden peilaamiseen. 

- Lopuksi matka päättyy varovaisesti onnelliseen loppuun. Aurinko-kappaleessa vihdoin tulee aurinko, joka ei ehkä hetkeen katoa. Vikassa biisissä nukahdetaan uuteen kotiin, Vesala kuvailee Voice.fi:n haastattelussa. 

"Pop tulee aina edellä"

Elämä Atlantin toisella puolella suurkaupungissa toi Vesalalle konkreettisesti esiin pop-musiikin ja artistien vaikutusvallan erot Suomen ja Yhdysvaltojen välillä. 

- Halusi tai ei, pop-musiikki vaikuttaa yhteiskunnallisesti, ja maailmanlaajuisesti pop-legendoilla on todella iso rooli esimerkiksi seksuaalisessa vapautumisessa. Puhutaan ihan mistä tahansa, vaikkapa vähemmistöjen oikeuksista, niin pop tulee aina edellä, Vesala kuvailee. 

Maailman kolmanneksi suurimmassa valtiossa on artistin mukaan paljon rohkeita tekijöitä, mutta ääntään on myös vaikea saada kuuluviin. 

- Meidän on täältä vaikea ymmärtää, mitä se rotusorto ja rasismi on Yhdyvaltojen historiassa, millaisia haavoja on edelleen avoinna ja miksi esimerkiksi Beyoncén tekemät konseptialbumit ovat valtavan tärkeitä. 

Feministiksi itsensä määrittelevän Beyoncén vuonna 2016 julkaistu Lemonade-albumi nostaa tapetille juurikin tummaihoisen naisen kohtaamia yhteiskunnallisia ongelmia.

- Me olemme täällä omassa todellisuudessamme ja erilaisessa historiallisessa viitekehyksessä kuin amerikkalaiset siellä, osittain. Sanon "osittain" siksi, että meillä väitetään, ettei Suomi ole kolonialistinen, mikä ei pidä paikkaansa, Vesala kuvailee. 

Tätä hän perustelee sanomalla, että Suomi hyötyi imperialismista, suomalaiset työskentelivät siirtomaissa ja kolonialiasmin ajatusmallit näkyvät ajattelussamme ja yhteiskunnassamme. 

(kuva: Milena Raappana)

"Suomalainen nainen on amerikkalaisessa yhteiskunnassa mies"

Onko artistien kantaaottavuudella sitten suurempi merkitys Yhdysvalloissa kuin Suomessa?

- Toisaalta ja toisaalta. Se on yhteiskuntana konservatiivisempi ja vähemmän tasa-arvoinen, ja tarkoittaa myös naisella ulkonäöllistä konservatismia. Joku sanoikin "hauskasti", että suomalainen nainen on amerikkalaisessa yhteiskunnassa mies. 

- Meillä on kuitenkin aidosti niin tasa-arvoinen yhteiskunta. Meillä naiset pääsevät töihin, koska yhteiskunta tukee esimerkiksi päiväkotijärjestelmällä ja kaikilla monilla muilla tavoilla auttaa naista toimimaan työelämässä, vaikka esimerkiksi perustaisi perheen. 

Naisten konservatiivinen kauneusihanne "Miss Universum" -lookilla pitkien käherrettyjen hiusten ja valkaistujen hampaiden kanssa järkytti ja tuntui Vesalasta oudolta. Ihanteet, jotka ovat synnyttäneet täyteaineiden ja ripsienpidennysten kasvun, saivat artistin oivaltamaan, miten miellyttämällä pyritään etenemään elämässä ja millainen yhdysvaltalaisen naisen "elämänkaari" on. 

- Pop-musiikin sanoituksissa radiossa tuli todella paljon sellaista "toivoisin, että hän kosisi minua" tai "tänään aion kosia" ja "nyt teen sinusta morsiameni". Siis tavallaan sellaista, että naisen elämänkaaren kertomus on se, että se tähtää siihen, että joku prinssi saapuu. 

Oivallus siitä, miten tällaiset sanoitukset leviävät ja vaikuttavat kuulijoihin ja heidän ajatteluunsa, tuntui Vesalasta karvaalta.

Kilpailut

Uusimmat