Kuva: Emmi Moilanen

Lola Odusoga avautuu ulkonäöstään blogissaan: "En ole koskaan ollut mallikokoinen"

13.11.2019 14:15 - Iiro Myllymäki

Lola Odusoga kirjoittaa blogissaan, että monet haluavat verrata hänen nykyistä ulkonäköään edelleen hänen missimittoihinsa.

Lola Odusoga, 42, on kirjoittanut blogissaan ulkonäköpaineista ja siitä, millaista roolia ulkonäkö hänen omassa elämässään näyttelee. Nainen kirjoittaa, että hän ei anna painoarvoa ostamiensa vaatteiden kokolapuille, eikä häntä esimerkiksi haittaa, jos hänen ostamassaan vaatteessa lukee kokona L tai XL.

Mallinuransa aikana vaatekoot kuitenkin tulivat ongelmaksi.

”En ole koskaan ollut mallikokoinen. Tai oikeastaan olen, mutta vain parista kohtaa vartaloani. Yläkroppa toimi mallikokoihin, vyötäro oli turhankin pieni ja alavartalo ei toiminut ikinä sen kanssa yhteen. Siitä sai kuulla sivulauseessa tai suoraan jokaisissa sovituksissa, jokaisessa näytöksessä. Aina sai huomiota, vaikkei sitä toivonutkaan. Koskaan sitä ei ollut malliympyröissä oikean kokoinen, aina vaate oli samaan aikaan jostain löysä ja jostain kireä, ja sitten tuli ne kuiskutukset että Lolalle ei housuja, ja sille tarvitaan isompaa kokoa. Silloin asian tiimoilta tuli tietysti kaikkea muuta kuin huomaamaton vahva viesti ulkopuolelta, että vika on minussa ja kropassani”, Odusoga kirjoittaa.

Nainen on myöhemmin tajunnut, että vika ei ollut hänessä, vaan vaatteissa. Hän ymmärsi tämän vasta tutustuttuaan muiden maiden vaatevalikoimiin. Hän kokee, että Suomessa ei koskaan ole ollut hyvin vaatteita saatavilla hänen vartalotyypilleen.

Lola Odusoga ottaa blogissaan kantaa myös nykyiseen kehopositiivisuuden liikkeeseen. Nainen kirjoittaa kieltäytyneensä viimeisimmän kymmenen vuoden ajan monista muotinäytöksistä, koska hänellä ei ole tarvetta nostaa itseään esiin ”isompikokoisena” mallina.

”Nykyään mut halutaan useiden tilaajien toimesta kategorisoida ja lokeroida plusmalliksi, tai ”kehopositiiviseksi” ja ”normaalivartaloiseksi” malliksi. On jotenkin käsittämätöntä, etten voi olla vain minä, ilman että aina minut täytyy sijoittaa johonkin sillä hetkellä sopivimpaan lokeroon. Vaikka seuraan erittäin aktiivisesti somessa yhtä upeaa ”plusmalliksi” ristittyä upeaa naista, koen että kokoihin liittyvissä asenteissa ja kategorioissa on silti vielä paljon asioita vinksallaan”, Odusoga kirjoittaa.

Missimittoihin verrataan

Lola Odusoga kertoo blogissaan, että monen mielestä hän ei ole oikea ihminen puhumaan ulkonäköpaineista, koska hän on menestynyt kauneuskilpailuissa. Nainen voitti Miss Suomen tittelin vuonna 1996 ja samana vuonna hän sijoittui Miss Universum -kilpailussa kolmanneksi. Nainen oli vain 18-vuotias, kun hänet valittiin Miss Suomeksi. Odusogan mielestä juuri hänellä on paljonkin sanottavaa ulkonäköpaineista, koska hän on työskennellyt ulkonäköpaineita pursuavalla alalla.

Moni kokee myös suunnatonta mielihyvää siitä, että minua voi aina verrata johonkin, mitä olin ennen. Olenhan tullut julkisuuteen juuri ulkonäköni kautta, niin kuvia ja mitta- ja painotietoja on google pullollaan. Usein on helppo ajatella että yes, tuokin on nyt epäonnistunut! Se ei pystynytkään pysymään ikuisesti 18-vuotiaan kehossa. Kuvitellaan, että tavoitteenani on säilyä samannäköisenä ja samankokoisena koko elämä, ja ne tavoitteet ajavat kaiken muun edelle”, Odusoga kirjoittaa.

Nainen painottaa, että ei elä ulkonäkökeskeistä elämää eivätkä muiden mielipiteet hänen ulkonäöstään merkitse hänelle mitään.

Lue myös: Lola Odusogaa estettiin tuomaroimasta homokisaa, sanoo nyt painavat sanat - "Särähti korvaan"

Lue myös: Lola Odusogalta kysyttiin botoxin käytöstä jo 15 vuotta sitten - saa paljon palautetta kasvoistaan

Lähde: Lola Odusogan blogi

Kilpailut

Uusimmat