Kuva: Instagram: @ulrikkefalch

Skam-tähti avautui somessa alkoholin käytöstä: "Alkoholismi ei ole vain vanhojen miesten ongelma"

07.11.2019 17:15 - Milena Raappana

Skam-sarjasta tunnettu norjalaisnäyttelijä Ulrikke Falch sanoo hänellä olevan epäterve suhde alkoholiin ja haluavansa lopettaa juomisen.

Norjalainen Skam-sarjasta tunnettu näyttelijätähti Ulrikke Falch, 23, on avautunut Instagram-tilillään suhteestaan alkoholiin ja kertonut haluavansa lopettaa juomisen ainakin joksikin aikaa. 

- Alkoholi on yksi koukuttavimmista huumeista ja yksi sosiaalisesti hyväksyttävimmistä huumeista. Se on laillista, se on hyvin sisällytetty kulttuuriimme ja todella harva kyseenalaistaa, miksi juomme. Mieluummin kysymme, miksi joku ei juo, Falch toteaa videolla, jolle hän on kerännyt seuraajiltaan saamiaan neuvoja alkoholin juomisen lopettamiseen. 

Moni oli neuvonnut näyttelijää ottamaan juhliin alkoholittomia juomia, jotta hän välttyisi muun seurueen kysymyksiltä, miksi hän ei juo. Falch selittää, että tämä vinkki varmasti tulee jossain vaiheessa käyttöön, mutta hän on päättänyt olla salaamatta sitä, ettei käytä alkoholia. 

Toisena neuvona Falch sanoo, että kaikkien pitäisi pohtia, miksi menee juhlimaan. Onko se juhlien, ihmisten vai alkoholin takia ja mitä tapahtuu, kun alkoholi poistetaan kuvioista?

- Minun suhdettani alkoholiin kuvaa tarve säädellä kipeitä tunteita kuten ahdistusta, stressiä ja surua. Usein juon sen takia, että haluan tauon kivusta ja alkoholi on lyhytaikainen ratkaisu. 

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

- Olemme kaikki tietoisia alkoholin vaikutuksista fyysiseen terveyteen, mutta se on myös yhteydessä mielenterveysongelmiin. Tutkimukset jatkuvasti osoittavat linkin alkoholin, sen väärinkäytön, väkivallan, perheväkivallan ja itsemurhien välillä, joten aiheesta on välttämätöntä puhua nyt. 

Falch sanoo, että on halunnut lopettaa alkoholin käytön jo jonkin aikaa, koska huomasi, että hänen suhteensa siihen on epäterve. Hän myös muistuttaa, että alkoholismi ja päihteisiin liittyvät ongelmat ovat yleisiä myös nuorten keskuudessa. 

- Meillä on väärinkäsitys, että alkoholismi koskisi vain vanhempia miehiä, mutta todellisuudessa se on inhimillistä. 

- Ymmärrän, että minun täytyy jättää taakseni hallintamekanismini, jotka toimivat kuin puudutus kivulleni. Ja helkkari tämä tulee olemaan erittäin hankalaa ja vaikeaa, mutta uskon, että se on sen arvoista, Falch sanoo videon lopussa. 

Video on saanut yli 26 200 tykkäystä ja monia kiitteleviä kommentteja. Moni on kokenut näyttelijän avauksen tärkeänä ja jakanut myös omia kokemuksiaan alkoholin juomisesta ja sen vaikutuksista. 

Lue myös: Tiesitkö? Julkisuuden henkilöt, jotka eivät juo ollenkaan alkoholia

Lue myös: Kenny jätti alkoholin kolme vuotta sitten - jakoi paljon puhuvan muutoskuvan somessa, katso

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat