Kuva: AOP

Lola Odusogaa estettiin tuomaroimasta homokisaa, sanoo nyt painavat sanat - "Särähti korvaan"

20.06.2019 16:45 - Iiro Myllymäki

Lola Odusoga nähtiin tänä vuonna Miss Gay Finland -kilpailun tuomaristossa. Nainen pohtii blogissaan, voisiko Miss Suomi -kilpailu muuttua avoimemmaksi homoseksuaalisuuden suhteen.

Missikaunotar Lola Odusoga, 41, on kirjoittanut blogiinsa tunnelmiaan käynnissä olevan Pride-kuukauden tiimoilta. Nainen oli tuomaroimassa viime viikonloppuna Miss Gay Finland -kilpailua. Kilpailun nettisivujen mukaan kilpailun voittajaksi valitaan ”valovoimainen, fiksu ja persoonallinen ihminen toimimaan hyväntahdonlähettiläänä ja esikuvana suomalaisille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille”. Näin ollen kilpailu poikkeaa merkittävästi Miss Suomi -kilpailusta, josta Lola Odusoga nousi suomalaisten tietoisuuteen vuonna 1996 ja jossa kaikenlainen seksuaalisuus ja yhteiskunnallisuus on häivytetty pois.

Odusoga paljastaa blogissaan, että häntä pyydettiin kyseisen kilpailun tuomaristoon ”jo vuosia sitten”. Nainen viitannee vuoteen 2015 ja aikaan, jolloin hän oli ehdolla eduskuntavaaleissa.

”Eräät tahot olivat silloin sitä mieltä, että se on nyt vähän liikaa juuri käynnistynyttä vaalikampanjaani ajatellen. Mulle se särähti korvaan pahasti, ja halusin silti ehdottomasti ainakin marssia pride-kulkueessa. Sen teinkin, kysymättä. Siihen ei puuttuisi kukaan, ei silloin, eikä myöhemmin”, Odusoga kirjoittaa.

Vuonna 2017 Lola Odusoga oli vastaavanlaisen Mr. Gay Finland -kilpailun tuomaristossa, ja tänä vuonna kutsu kävi uudelleen naisten kilpailun tuomaristoon. Nainen tiesi heti, että hän haluaa ottaa tuomarointipestin vastaan. Kaikki eivät ole naisen päätöstä ymmärtäneet, sillä Odusoga itse ei kuulu seksuaalivähemmistöön. Nainen ei näistä mielipiteistä välitä, vaan pitää tuomarointiaan kunnia-asiana.

Miss ja Mr Gay Finland ovat erittäin tärkeitä roolimalleja. Siellä nimenomaan halutaan tuoda asioita esille ja tehdä työtä asenteiden muuttamiseksi. Molemmissa kilpailuissa on vahvasti kyse kaikesta muusta kuin ulkonäöstä, vaikka kisassa Miss ja Mr-etuliitteet ovatkin. Kyse on nimenomaan esikuvasta, itsetunnosta, seksuaalisesta tasa-arvosta ja tasavertaisuuden lähettiläästä. Vähemmistön ääni, kisa jossa ei tarvitse kenenkään miettiä, mikähän se voittajan merkitys nyt oikein yhteiskunnassa on. Tämä kisa on tärkeimpiä mitä on koskaan kehitetty”, Odusoga linjaa.

Lola Odusoga toivoo, että Miss Suomi -kilpailussa päästäisiin eroon automaattisesta oletuksesta, että kaikki osallistujat ovat heteroja. Hän uskoo, että kilpailussa on nähty vähemmistöjen edustajia, mutta aihe on vain vaiettu.

”Odotan suuresti sitä päivää, kun myös Suomen kilpailuissa joku myöntää avoimesti olevansa jotain, mitä emme automaattisesti oleta. Tähän tulee varmasti silti menemään vielä vuosia, koska se joku sitten saa tai joutuu ottamaan kantaakseen tämän asian mukanaan kaikissa tulevissa haastatteluissaan, aina ja kunnes tulee seuraava.”

 Lue myös: Lola Odusoga nauttii rentona paljussa bikinit päällään - katso upeat kuvat

Lue myös: Lola Odusogalta kysyttiin botoxin käytöstä jo 15 vuotta sitten - saa paljon palautetta kasvoistaan

Lähde: Lola Odusogan blogi

Kilpailut

Uusimmat