Kuva: All over Press

Oscar-ehdokkaat moittivat palkintogaalaa – osa palkinnoista jaetaan mainoskatkolla

12.02.2019 01:45 - Niki Miettinen

Yhdysvaltain elokuva-akatemian ilmoitti päätöksestään tiedotteessa.

Arvostetun elokuva-alan Oscar-palkintogaala on saanut paljon moitteita päätöksestään jakaa neljä palkintoa gaalan televisiolähetyksen mainoskatkolla. Palkinnot jakava Yhdysvaltain elokuva-akatemia ilmoitti maanantaina jakavansa parhaan kuvauksen, leikkauksen, maskeerauksen ja lyhyen animaation Oscar-palkinnot suoran televisiolähetyksen mainoskatkoilla. Päätöstä ovat moittineet useat ehdokkaat ja fanit.

- Tämä päätös ei liity millään tavalla elokuviin, vaan on televisio-yhtiöiden itsenäinen päätös. Se keskittyy televisio-ohjelmaan, eikä sen pitäisi olla osana palkintogaalaa. Oscar-palkintogaalassa pitäisi juhlia kaikkien kategorioiden taitelijoita, sanoi Oscar-ehdokas Alfonso Cuaron, 57, Roma-elokuvan ohjaaja aikaisemmin tässä kuussa.

Cuaron on ainoa mainoskatkoille siirrettyjen kategorioiden ehdokas, joka on myös ehdolla lähetyksissä nähtävissä kategorioissa, kuten parhaasta ohjauksesta ja elokuvasta. Gaalan suosituimmat palkinnot parhaan elokuvan ja ohjauksen lisäksi jaetaan parhaista roolisuorituksista mies- ja naispääosista sekä mies- ja naissivuosista.

Yhdysvaltain elokuva-akatemian tiedottaja kertoi maanantaina, että näiden neljän palkinnon voittaneiden puheenvuorot näytetään myöhemmin tv-lähetyksissä mutta ne voi nähdä suorana akatemian sosiaalisen median striimauspalveluista.

Viihdetoimittaja Rhett Bartlett muistutti Huffington Post -julkaisulle, että mainoskatkoille jätetyissä kategorioissa oli viime vuonna ollut gaalan mieleenpainuvimpia hetkiä. Kuten yleisö antoi raikuvat aplodit seisten, kun Roger Deakins voitti parhaan kuvauksen hävittyään 13 kertaa aikaisempina vuosina. Toinen mieleenpainuva hetki oli, kun lyhytelokuvan käsikirjoittaja Rachel Shenton piti voittopuheensa viittomakielellä, jotta elokuvassa esiintynyt kuusivuotias kuuro näyttelijätär ymmärtäisi kaiken.

Lähetystä pyritään tiedottajan mukaan lyhentämään kolmella tunnilla, johtuen gaalan vähenevistä katsojaluvuista. Päätöstä ovat moittineet sosiaalisessa mediassa useat ehdokkaat ja elokuvien fanit, jotka ovat käyttäneet Twitterissä tunnistetta #PresentAll24. Tunniste viittaa jokaisen 24 palkinnon jaon esittämiseen gaalan televisiolähetyksessä.

”Olin mukana tekemässä lyhytelokuvaa, joka voitti Oscar-palkinnon. Tahdon myös mennä nukkumaan ennen aamuyötä, joten olen erittäin pettynyt näihin uutisiin. Olisiko ratkaisu sittenkin vähemmän mainoksia?”, ehdotti Ryan Silbert twitterissä.

"Jokaisen kategorian voittajat ansaitsevat oman hetkensä huolimatta ovatko suuria tähtiä alalla. Tämä sensurointi sotii Oscar-palkintojen alkuperäistä tarkoitusta vastaan", kommentoi elokuva-nörtiksi itseään kutsuva Zach Gilbert.

Lue myös: Lady Gaga laulaa dueton Oscar-gaalassa - laulupari kauhuissaan esiintymisestä

Lue myös: Tähtinäyttelijä, 71, avautui seksihaluistaan: "Tunnen oloni yhtä himokkaaksi kuin ennenkin"

Lue myös: Oscar-ehdokkaat julkistettiin - parhaan elokuvan kategoriassa historiallinen ehdokas

Lähteet: HuffingtonPost & HollywoodReporter & PageSix

Kilpailut

Uusimmat