Kuva: Andres Putting

Euroviisujen ennakkosuosikki vastaa esiintymisasustaan nousseeseen kohuun: "Tuomitsemme liikaa"

08.05.2018 20:52 - Iiro Myllymäki

Israelin Nettaa on syytetty kulttuurisesta omimisesta.

Israel on tämän vuoden kuumin voittajasuosikki Euroviisuissa. Maata edustaa kilpailussa 25-vuotias Netta Barzilai leikkisällä Toy-kappaleella. Biisin musiikkivideolla on jo liki 20 miljoonaa näyttökertaa YouTubessa. Netta kilpailee tämäniltaisessa ensimmäisessä semifinaalissa, jossa myös Suomen Saara Aalto nähdään.

Kappaleesta keskustelua ovat herättäneet muun muassa #metoo-henkiset sanoitukset ja Netan lauluääntä muokkaavan ja kerrostavan loopperin käyttö. Keskustelua on virinnyt myös ulkomusiikillisista asioista. Jotkut viisufanit ovat nettikeskustelujen perusteella pahastuneet siitä, että nainen on esityksessään pukeutunut japanilaishenkiseen kimonoon. Nettaa onkin syytetty kulttuurisesta omimisesta, millä tarkoitetaan sitä, että valtakulttuuriin kuuluva henkilö esimerkiksi pukeutuu toisen, marginaalisemman kulttuurin vaatteisiin yleensä muodin tai huvin vuoksi. Aiheen ympärillä on käyty kiihkeää keskustelua myös Suomessa, kun Yle päätti siirtää Herra Heinämäki -lastenohjelman pois televisiosta Yle Areenaan stereotypisoivan intiaanihahmon takia.

Voice.fi tavoitti Netan sähköpostitse kommentoimaan asiaa.

- Mielestäni me käytämme liikaa aikaa siihen, että tuomitsemme itseämme ja muita sen sijaan, että avaisimme mielemme ja ottaisimme inspiraatiota ympäristöstämme, Netta muotoilee.

Netta oli pitkään Euroviisujen vedonlyöntilistoilla ykkösenä, mutta aivan hiljattain Kypros onnistui nousemaan Israelin ohi. Netta myöntää, että ennakkosuosikin asema tuo paineita.

- Yritän vain olla todella keskittynyt. Paineita on tietenkin paljon, mutta työskentelen niin kovaa kuin pystyn ja saan paljon apua upealta tiimiltäni, Netta sanoo.

Toy-kappaleen ovat kirjoittaneet Stav Beger ja Doron Meladie, joista jälkimmäinen on aiemminkin tehtaillut Israelin edustusbiisejä. Biisinkirjoittajat näkivät Netan Israelin euroviisukarsintana toimineessa Rising Star -kykykilpailussa ja räätälöivät Netan persoonaan sopivan kappaleen. Kappaleen sanoissa kannustetaan naisia ottamaan ohjat omiin käsiinsä ja lytätään "typerät pojat" maanrakoon.

- Laululla on tärkeä sanoma yhteiskunnallisesta oikeudenmukaisuudesta ja siitä, miten naiset alkavat tajuta oman voimansa, Netta kertoo.

Lue myös: Israel on vedonlyöjien ykkössuosikki viisuvoittajaksi - esitys on varmasti tämän vuoden puhutuin

Lue myös: Saara Aallon viisuesityksessä koko ajan vaaran paikkoja - "Onhan tuo riskaabeli"

Kilpailut

Uusimmat