Kuva: Youtube

Tänään tv:ssä: Oscarilla palkittu animaatio, joka on valittu yhdeksi 2000-luvun parhaista elokuvista

31.03.2018 07:15 - Iiro Myllymäki

Henkien kätkemä on ylistetty japanilaisanimaatio.

Tänään televisiossa esitetään mestarillisen japanilaisohjaajan Hayao Miyazakin ehkä kansainvälisesti tunnetuin elokuva Henkien kätkemä. Vuonna 2001 Japanissa ilmestynyt elokuva oli suurmenestys sekä Japanissa että kansainvälisesti. Vuonna 2003 elokuva voitti parhaan animaation Oscar-palkinnon ja myös Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnon Kultaisen karhun.

Elokuva kertoo Chihiro-tytöstä, jonka vanhemmat muuttuvat kirouksen takia porsaiksi. Tytön on löydettävä keino purkaa kirous ja päästä pois henkien valtakunnasta takaisin normaalielämään.

Elokuva ammentaa hyvin paljon japanilaisesta kansanperinteestä ja uskomuksista. Elokuvakriitikko Derek Elley on kirjoittanut Henkien kätkemästä seuraavaa:

"Sanoilla on lähes mahdotonta tehdä oikeutta niin elokuvan visuaaliselle rikkaudelle, joka on sekoittaa traditionaalista japanilaista vaatetusta ja arkkitehtuuria viktoriaaniseen ja moderniin esineistöön, kuin sen ihmisiä, yliluonnollisia olentoja ja groteskeja hahmoja tulvivalle tarinamaailmalle."

Elokuva on kerännyt runsaasti ylistystä. Vuonna 2016 BBC julkaisi 177 elokuvakriitikon laatiman listauksen 2000-luvun parhaista elokuvista, ja Henkien kätkemä sijoittui listauksessa neljänneksi. Voiton tuossa listauksessa vei surrealistinen trilleri Mulholland Drive.

Katso Henkien kätkemän traileri alta.

Henkien kätkemä
Klo 21.10

Yle Teema Fem

Lue myös: Faniteoria vahvistui todeksi - Pixarin hittianimaatioissa uskomattomia yhteneväisyyksiä!

Lähteet: Kavi, BBC

Kilpailut

Uusimmat