Miss Helsinki -kisaajien asut suututtivat saamelaiset: "Paheksumme syvästi vastuuttomuuttanne"

26.09.2017 14:20 - Henna Koste

Saamelaiset ovat aiemminkin raivostuneet missikisojen puvustuksista.

Martina Aitolehti ojensi tänä vuonna Miss Helsinki -kilpailun vetäjän kruunun Rosanna Kuljulle. Kilpailu on herättänyt jo närää sosiaalisessa mediassa. Syynä on tällä kertaa kaunottarien edustusasut. Finalistit poseeraavat tuoreissa kuvissa näyttävät sulkapäähineet päässään.

Suomen Saamelaisnuoret ry on pettynyt stailaukseen. He ovat ilmaisseet mielipiteensä useamman Instagram-kuvan kommenttiosiossa. He kertovat olevansa järkyttyneitä kuvien kulttuurisesta appropriaatiosta. Sanalla tarkoitetaan kulttuurista lainaamista tai varastamista.

- Kuvittelisimme vuonna 2017 olevan jo selvää, ettei alkuperäiskansakulttuurin hyväksikäyttö ja eksotisoiminen ole hyväksyttävää. Paheksumme syvästi vastuuttomuuttanne, erityisesti sillä missipiireissä kulttuurinen appropriaatio on jo useaan kertaan käyty keskustelu. Montako kertaa näistä itsestäänselvyyksistä on huomautettava, että viesti menee perille? Ilmeisesti ainakin vielä kerran, edunvalvontajärjestö harmittelee kirjoituksessaan.

Pari vuotta sitten suomalainen Carola Miller edusti saamelaispuvussa Miss World -kilpailussa. Silloin raivo repesi siitä, että puku oli peräisin pilailupuodista. 

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Lue myös: Miss Suomi -finalisti Beatan isä on plastiikkakirurgi - "On hyvä olla luonnollisesti kaunis"

Kilpailut

Uusimmat