Kuva: Mikko Räsänen

BB-Jonna poistatti jättisilikoninsa: "Naiseus on kiinni muusta kuin rintojen koosta!"

13.06.2017 19:00 - Mikko Räsänen

Rintojensuurennus teki Jonna Saaren elämästä helvettiä viideksi vuodeksi.

Jonna Saari tunnetaan julkisuudessa paremmin BB-Jonnana, sillä hän osallistui Big Brother -ohjelmaan vuonna 2012. Big Brother -talossa Jonna erottui ainakin valtavien rintojensa takia.

- Otin ne viisi vuotta sitten, eli juuri ennen kuin menin Big Brotheriin, Jonna muistelee nyt.

Mikä sai tuolloin 27-vuotiaan naisen suurentamaan rintojaan?

- Minulla oli aina ollut rintaa, mutta en pitänyt niistä, koska ne roikkuivat. Ehkä se oli siis vähän itsetuntokysymyskin, Saari muistelee.

Saari päätyi valitsemaan virolaisen klinikan, koska huomasi niiden olevan suomalaisia edullisempia. Yrityksellä oli vastaanotto myös Helsingissä.

- Rintojani olisi varmaan pitänyt vain kohottaa, mutta kun menin konsultaatioon, annettiin siellä ymmärtää, että implantti olisi parempi vaihtoehto rinnan täyttämiseen.

Saari suostui ottamaan molempiin rintoihinsa kolmen desilitran implantit. Se oli virhe, mitä hän nyt katuu. Kokemus muuttui ikäväksi heti klinikalla Virossa.

-  Siskoni oli siellä mukana tukihenkilönäni. Hän on ammatiltaan anestesiahoitaja oli aivan järkyttynyt siitä, miten minua klinikalla hoidettiin. Leikkauksen ja nukutuksen jälkeisenä iltana ja yönä esimerkiksi ei yksikään hoitaja tullut katsomaan hengitänkö. Ellei siskoani olisi ollut, en olisi saaanut mitään apua.

- Aamulla tultiin vain laittamaan valot päälle, riuhtaistiin käsi esiin ja otettiin verenpaine. 

Saarelle oli etukäteen kerrottu, että hän saisi leikkauksen jälkeen kotimatkalle myös päälleen erikoisliivit tukemaan leikattuja rintoja.

- Aamulla sellaisista sitten ei ollut tietoakaan. Kun kysyin niistä, oltiin vähän yllättyneitä ja heitettiin minulle jotkut liivit sanoen "ota vaikka nuo". Ne eivät edes olleet sopivan kokoiset. 

Kotimaassa Saari tajusi, että lopputulos oli ihan jotain muuta kuin mitä hän oli toivonut.

- Konsultaatiossa oli sanottu, että implantti olisi rinnan kohotusta parempi vaihtoehto, mutta se olikin ihan päinvastoin. Rintani alkoivat roikkua vain entistä enemmän. Implantin lisääminen sinne oli vähän sama asia kuin että tennispallo olisi pudotettu sukkaan. Siinä mentiin vain ojasta allikkoon. 

Vuosien aikana ongelmat lisääntyivät.

- Toinen implantti kapseloitui vähitellen ja muuttui niin kovaksi, että sen pystyi tuntemaan kädellä. Tuntui siltä kuin olisi ollut kivi rinnan sisällä. Edestäpäin sitä ei katsomalla huomannut, mutta jos makasin selälläni oli rinnassa kivikovan implantin takia 90 asteen kulma.

- Kapseloitumisen myötä alkoi myös kova särky, joka säteili rinnasta olkapäähän, hartiaan ja niskaan.

Jonna Saari osallistui Big Brotheriin vuonna 2012. (kuva: Mikko Räsänen)

Ongelmat pahenivat ja pahenivat, kunnes lopulta toukokuun lopussa Saari meni suomalaiselle klinikalle ja poistatti implantit. Järkytykset eivät loppuneet siihen.

- Minut leikannut kirurgi kertoi, että minulla olleet implantit olivat kooltaan noin viisi desilitraa, vaikka olin aikanaan sopinut virolaisen klinikan kanssa vain kolmen desilitran implanteista ja myös saamassani todistuksessa luki tuo pienempi koko.

Saari kertoo, että konsultaatiotapaamisessa hänelle oli aikanaan ehdotettu jopa kuuden desilitran implantteja, mutta hän oli sitkeästi halunnut pienemmät. Lopulta klinikka oli siis potilaan tietämättä kuitenkin asentanut mieleisensä suuremmat implantit.

- Olin ajatellut, että he ovat ammattilaisia, joten voin luottaa heihin. 

Nyt Saari lähtee tähän kesään niin, että hänen olonsa on kevyempi niin henkisesti kuin fyysisesti. 

- Sieltähän lähti puoli litraa per rinta pois. Se tuntuu nyt tosi paljolta. Mutta oloni on tosi vapautunut ja hyvä. 

Saari kertoo, että viidessä vuodessa hänen kauneusihanteensa on muuttunut.

- Nyt ihailen pieniä rintoja. Katson pienirintaisten naisten kuvia ja ajattelen, että ai miten ihanaa tuo on, kun ei tarvitse välttämättä käyttää edes rintaliivejä. 

Ja vaikka viisi vuotta sitten Saari meni leikkaukseen ajatellen sen tuovan myös itsetuntoa, kävikin päinvastoin.

- Aika pian se menikin siihen suuntaan, että halusin piilotella rintojani, koska niillä sai vääränlaista huomiota. Naiset esimerkiksi ajattelivat heti, että olen tyrkky. Kun lähdin ulos, aloinkin välttää liian avonaista pukeutumista, koska rintojen tuoma huomio ei ollutkaan niin mukavaa. Olisin halunnut tulla muilla avuilla huomatuksi. 

Jonna Saari vuonna 2015. (kuva: Pauliina Jokinen)

Saari teki toukokuussa myös päätöksen, että kertoo avoimesti silikonikokemuksistaan ja implanttien poistosta.

- Aluksi ajattelin, etten puhuisi tästä mitään. Mietin, että ihmiset kokee, että olen epäonnistunut ja miettivät, miksi ikinä olen tehnyt näin. Näin on käynyt monelle muullekin, mutta siihen liittyy jonkinlainen häpeä, ja siksi siitä pelätään puhua.

Ja juuri tuota häpeää hälventääkseen Saari päätti, että hän puhuu. Ja Saaren viesti onkin nyt se, että kannattaa miettiä kahteen tai kolmeen kertaan ennen kuin lähtee suurentamaan rintojaan. 

- En suosittelisi sitä kenellekään. Naiseus on muustakin kiinni kuin rintojen koosta. Yleensä se lopulta onkin se henkinen puoli, mikä tarvitsisi enemmän huomiota, Saari sanoo.

- Kannattaa myös muistaa, että rintojensuurennus ei ole koskaan kertaluontoinen operaatio. Vaikka implantti ei kapseloituisikaan, niin jossain vaiheessa niille täytyy kuitenkin taas tehdä jotain ja se tulee maksamaan ja paljon.

Hän puhuu myös muista terveysriskeistä, joita ei osannut miettiä nuorempana.

- Jo nukutus on aina itsessään riski. Implanttien kanssa myös esimerkiksi rintasyöpä voi olla todella vaikea havaita, ja mahdollinen kasvain jäädä siksi löytämättä ennen kuin on liian myöhäistä.

Erityisen hurjaa on se, että rintojensuurennoksia mainostetaan nykyään yhä nuoremmille. Jos rahaa ei ole, tarjolla on myös mahdollisuuksia ostaa leikkaus osamaksulla.

- Porukka ottaa rintaimplantit 99-prosenttisesti ulkonäön takia. Naiset on aina epävarmoja itsestään ja varsinkin parikymppisten ulkoiset paineet on kohtuuttoman suuria. Alle 25-vuotiaiden ei kannattaisi näitä edes harkita. 

Lue myös: A-Studio teki järkyttäviä paljastuksia suomalaisnaisten silikoneista

Lue myös: Mormonista povipommiksi vaihtaneen naisen rinnat jättävät sanattomaksi - ei pysty sitomaan kenkiään

Kilpailut

Uusimmat