Kuva: AOP

Juha Mieto ahmi mämmiä hiihtokisojen jälkeen: "Touhuani katsottiin suu auki"

12.04.2017 14:53 - Anna Hopi

Mieto muisteli Radio Novan aamussa, miten tarina hänestä suurena mämmin ystävänä alkoi levitä.

Juha Mieto, 67, tunnetaan miehenä, joka jaksaa syödä mämmiä vaikka ympäri vuoden. Pääsiäisenä tuttu himo tietenkin vain yltyy. Radio Novan aamusta Aki Linnanahde ja Minna Kuukka soittivat miehelle, ja ottivat selvää hänen mämmi-innostuksestaan.

- Mämmin syönti sai alkunsa jo lapsena, kun äiti teki aikalailla mämmiä pääsiäiseksi. Meitä kun olin kolme lasta minun lisäkseni, niin niitä ei saanut mahdottomasti syödä. Sieltä se kipinä on tullut, ja traditio on säilynyt. Ikää on jo sen verran, että mämmiä on tullut elämän varrella aika paljon, tuumaa Mieto.

(kuva: AOP)

Urheilulegendan ja entisen kansanedustajan mämmin syömisistä on liikkunut tarinaa vuosien ajan.

- Olin Ylläksen hiihdoissa vuosia sitten ensimmäisenä pääsiäispäivänä. Kisan jälkeen käytiin saunassa ja syötiin sen jälkeen, niin sieppasin tarjoilupöydästä kokonaisen ropposellisen mämmiä, litran sinistä maitoa ja sokeria höysteeksi. Söin sen kokonaan, ja vieressä yksi pikkutyttö katsoi suu auki touhujani, Mieto virnistää.

- Vuosia myöhemmin samainen tyttö tuli vastaan kauppareissulla. Hän sanoi, että muistaa ikuisesti, miten Mieto veti ropposellisen mämmiä kerralla.

(kuva: AOP)

"40 mämmiropposta saattaa ylittyä"

Mieto vannoo syövänsä pääsiäisen aikana 40 mämmilaatikollista. Suomalainen mämmivalmistaja toimitti hänelle enemmänkin laatikoita, joten mies veikkaa, että määrä saattaa jopa ylittyä, koska herkku maistuu.

- Pitkälle yli puolet on jo ohitettu tästä määrästä. Minulla on myöskin tuttuja, jotka syövät lähes yhtä paljon kuin minä. On meitä muitakin, hän myhäilee.

- Tähän 40 ropposen projektiin menee kolmisen viikkoa, pari per päivä. Aamulla syötiin jo ropposellinen. Otan ainoastaan mämmiä, jätän kaurapuuron ja ruisleivän pois. Se kompensoi pikkaisen, ettei viljaa tule annoksena niin isosti. Vatsani kehrää kuin kissa pankolla tästä ruokavaliosta, ei ole ollut ilmavaivoja. Kun hiihdin aikoinaan kilpaa, niin pystyin aika paljon syömään ennen isoja kisoja ,eikä silloinkaan vatsa valittanut. Tämäkin homma on yksilöllinen.

(kuva: AOP)

Aki Linnanahde ja Minna Kuukka Radio Novassa arkisin klo 6-10.

Lue myös: Juha Mieto sotki maitohappobakteerit Viagraan

Lue myös: Hiihtäjälegenda ja tunnettu mämmin ystävä Juha Mieto: "Vatsa kehrää kuin kissa pankolla!"

Kilpailut

Uusimmat