Kuva: Hanna-Maria Grönlund

Roope Salminen vieraili vastaanottokeskuksessa Serbiassa: Itku tuli monta kertaa

08.03.2017 15:45 - Rea Tallgren

Salminen halusi nähdä, millaista vastaanottokeskuksien arki on Unicefin toimipisteissä.

Roope Salminen juontaa Maikkarilla 8.3. tulevaa Unicef Liveä. Miehen lisäksi ohjelmassa nähdään Ripsa Koskinen-Papunen, Maaret Kallio ja Pirkka-Pekka Petelius. Kaikki he vierailivat eri puolilla maailmaa tutustumassa siihen, miten UNICEF auttaa lapsia.  

- Ensin olin todella skeptinen sen suhteen, mihin Unicefin rahat todella menevät. Halusinkin päästä katsomaan, millaista työtä Unicef käytännössä tekee, jotta tietäisin, mistä itse puhun. 

Salminen vieraili Unicefin kanssa Serbiassa tutustumassa pakolaisten vastaanottokeskuksen arkeen. Todellisuus ei ollut kaunista katsottavaa. 

- Siellä aikuiset tuijottivat tyhjin silmin eteenpäin. He saattavat joutua olemaan siellä kaksikin vuotta, ilman mitään tietoa siitä, millainen päätös tulee ja ilman mahdollisuutta tehdä työtä. Ei ole oikein muuta tekemistä kuin syödä puuroa. 

Salmista hätkähdytti erityisesti eräs kohtaaminen. 

- Siellä oli yksi mies, jolla oli ampumahaava jalassa. Häntä oli ammuttu jo monta vuotta sitten, mutta hän ei silti saanut lääkärin hoitoa. Se oli käsittämäntöntä, Salminen pudistelee päätään.

Kohtaamiset Serbiassa avasivat Salmisen silmiä.

- Ei siellä ollut mitään elämäntasopakolaisia. Kyllä ne ihmiset olivat tulleet sinne todella painavista syistä. Itku tuli montakin kertaa reissun aikana. 

Hänen mukaansa on järkyttävää, miten jotkut suomalaiset suhtautuvat pakolaisiin.

- Heiltä on voitu tappaa perheenjäseniä, sitten he ovat pienessä kumiveneessä, hengenvaarassa, ylittäneet meren ja päätyneet lopulta tänne. Ja sitten jotkut vatipäät menevät ja heittelevät polttopulloilla vastaanottokeskuksia, tietämättä, mitä kaikkea nämä ihmiset ovat jo kokeneet. Ihan oikeasti tekisi mieleni sanoa tuollaisille ihmisille, että imekää nyt munaa, Salminen summaa.

UNICEF Live MTV3-kanavalla 8.3. klo 20.00.

Lue myös: Monet syyrialaispakolaiset eivät jätä lemmikkejään taakseen: Kulkee vaikka vauvarepussa

Lue myös: Sotaa paennut 17-vuotias on kävellyt koiransa kanssa jo 500 kilometriä: En voinut jättää sitä

Kilpailut

Uusimmat