Kuva: Senja Rapila

Tom of Finland -elokuvan ohjaaja Dome Karukoski ylistää suomalaisia: "Suomi ei ole umpimielinen"

13.02.2017 22:50 - Iiro Myllymäki

Dome Karukosken mielestä Tom of Finlandina tunnettu suomalaistaiteilija Touko Laaksonen on todellinen sankari.

Dome Karukosken uusin elokuva Tom of Finland sai tänään maanantaina kutsuvierasensi-iltansa Helsingin Tennispalatsissa. Kyseessä oli kaikkien aikojen suurin suomalainen ensi-ilta, johon osallistui yli 2500 kutsuvierasta. Kaikki Tennispalatsin salit esittivät vain Tom of Finland -elokuvaa. Elokuva kertoo homoeroottisilla taidepiirroksillaan maailmanmaineeseen nousseen Touko Laaksosen elämäntarinan.

Karukoski kertoi Voice.fi:lle ensi-illassa, että ensi-illan suuri mittakaava on hieno asia.

- Tämä on elokuva suomalaisesta sankarista. Touko oli sankari tuhansille, ellei jopa miljoonille ihmisille. Tuntuu hienolta nähdä, että Suomi juhlii häntä tällä tavoin ja on ylpeä siitä, että meillä on tällainen kansainvälisesti tunnettu taiteilija, Karukoski kertoo.

Dome Karukoski oli mukana yli 2500 vieraan kutsuvierasensi-illassa Helsingin Tennispalatsissa. (kuva: Senja Rapila)

Karukoski kuvailee elokuvaansa "emotionaaliseksi, eeppiseksi ja kauniiksi". Elokuva on Karukosken mukaan ennen kaikkea taiteilijan kasvutarina, eikä lähtökohtana ole taiteilijan teosten pornografinen luonne. Karukoski ei lähtenyt tekemään elokuvaa vaikuttaakseen suomalaisten asenneympäristöön seksuaalivähemmistöjä kohtaan, vaan lähti nimenomaan tarina edellä.

- Ei tämä ole elokuva, joka taistelee yhden asian puolesta. Jos elokuva pystyy vaikuttamaan asenteisiin samalla kun se kertoo tarinan, niin se on hienoa. Toisaalta jos joku on peloissaan tai jos jollain on vaikeuksia seksuaalivähemmistöjen hyväksymisen kanssa, en tiedä kuinka paljon se muuttuu yhden elokuvan myötä, Karukoski pohtii.

Karukoski kuitenkin vastustaa ajatusta siitä, että Suomi olisi ahdasmielinen takapajula. Hänen mielestään asia on aivan päinvastoin.

- Suomi ei ole umpimielinen. Suomi on yksi hienoimmista ja liberaaleimmista yhteiskunnista maailmassa. Se on arvo, jota meidän pitää puolustaa.

Lue myös: Suomalaisjulkkikset homoeroottisessa kampanjassa: Jari Sillanpää ja Jenni Vartiainen nahka-asuissa

Kilpailut

Uusimmat