Kuva: AOP

Anneli Auer SuomiAreenassa: "En usko, että he olisivat huvin vuoksi meitä tuominneet"

13.07.2016 18:18 - Senja Rapila

Anneli Auer vangittiin vuonna 2009 epäiltynä miehensä surmasta.

Miehensä murhasta syytetty Anneli Auer astui tänään ensimmäistä kertaa julkisuuteen SuomiAreenassa oikeuskäsittelyn jälkeen. Hänet vapautettiin vuonna 2015 syytteistä koskien miehensä murhaa Ulvilassa vuonna 2006.

SuomiAreena -ohjelmassa Tuomas Enbuske kyseli Auerilta asioita, joita monet suomalaiset ovat varmasti miettineet hämmentävän tapahtumaketjun jälkeen.

Poliisi kertoi muun muassa kaksi päivää Auerin pidätyksen jälkeen tämän tunnustaneen rikoksen. Enbuske kysyi Auerilta, miksi tämä tunnusti tehneensä rikoksen.

- Minulle alettiin väittämään, että faktana nyt tiedetään, että siellä ei ollut ketään paikan päällä. Koska minulla ei edelleenkään ollut sellaista tietoa, että olisin tällaista tehnyt. Minulle selitettiin, että minulla olisi ollut muistinmenetys, että sen takia en tiedä, että olisin mitään tehnyt. Sitten minut lähetettiin kotiin miettimään, että alappas nyt muistella, Auer kertoo.

Poliisi oli kertonut Auerille, että heillä oli faktoja siitä, että pariskunta olisi riidellyt ennen surmaa. Myös lapset olivat poliisin mukaan vahvistaneet vanhempien käyneen kovaäänistä keskustelua ennen oletettua surmatekoa.

- Kun olin viisi päivää nukkumatta ja mietin näitä, kyllä aloin jotain riitaa kuvitella, mutta en sitten sen pidemmälle päässyt.

Liioittelee suhteen hyvyyttä?

Anneli Auer on vapautumisensa jälkeen kirjoittanut muistelmia, joissa kertoo Ulvilan tapahtumista.

Enbuske viittaa ohjelmassa siihen, kuinka paljon Auer hehkuttaa paljastuskirjassaan pariskunnan hyvää suhdetta. Miehen mielestä Auer yrittää ehkä jopa todistella tai liiotella suhteen hyvyyttä.

- Sillon ihan aluksi meillä oli ongelmia, koska meillä oli aiemmat suhteet siinä. Siitä tuli ongelmia. Myöhemmin tottakai me jostain yksittäisistä asioista kinasteltiin, Auer kertoo.

"En usko, että he olisivat huvin vuoksi meitä tuominneet"

Auerilla on myös tuomio kahdesta törkeästä raiskauksesta ja kolmesta lapsen törkeästä hyväksikäytöstä sekä pahoinpitelystä. Auer kiisti Enbuskelle syyllistyneensä rikoksiin.

- Ei tosiaankaan tehty. Olen myöntänyt, että olen joskus antanut tukkapöllyä ja olen kerran läpsinyt yhtä lasta, mutta se on ainoa mitä on oikeasti tapahtunut. Olen ihan samaa mieltä, että jos ne olisi totta ne jutut, niin se olisi todella julma juttu. Mutta se ei ole totta.

Auer summaa Enbuskelle, että poliiseilla ei ole asiasta kertomuksesta riippumatonta näyttöä.

- En usko, että he olisivat huvin vuoksi meitä tuominneet, mutta minulla on sellainen olo, että heillä oli hyvin vahva ennakkokäsitys tästä jutusta. Tämähän perustuu niihin lasten kertomuksiin ja sitä on tuettu niillä lääkärin lausunnoilla.

Auer sai seitsemän vuoden tuomion ja hänen silloinen miesystävänsä Jens Kukka puolestaan 10 vuoden tuomion liittyen tapahtuneisiin seksuaalirikoksiin.

- Minullakin oli aikaisemmin tällainen harhakuvitelma, että oikeudessa katsotaan hyvin tarkkaan kaikki ja pitää olla näyttöä, mutta minulle on tässä vuosien varrella on selvinnyt, että se näyttö voi olla mitä tahansa. Sen ei tarvitse olla mitään oikeaa tai todellista.

Peitepoliisi Seppo

Auer tapasi peitepoliisi Sepon vuonna 2009, jonka kanssa hänellä alkoi "suhde".

- Hän oli todella miellyttävä ihminen ja hyvä kuuntelemaan. Hän halusi tietää kaiken minusta ja suhtautui erittäin myönteisesti minuun. Hänelle oli todella helppo ja mukava puhua. Hänen seurassaan oli todella mukava olla.

- Rakastuminen on jollain tavalla liioiteltua, mutta jollain tavalla kiinnyin häneen. Jollain tavalla ehkä vähän ihastuin häneen. Me muka jo suunnittelimme yhteistä elämää ja kävimme asuntoja katsomassa ja ajattelin, että hän olisi sellainen ihminen, että hänen kanssaan voisi jäädä olemaan.

Vaikka "pariskunta" oli pitkään yhdessä, suhteen seksittömyys alkoi kuitenkin loppuvaiheessa mietityttämään Aueria.

- Hänellä oli kyllä selityksiä siihen, että hänellä oli muka jotain traumoja edellisistä suhteista ja hän niin vakavasti suhtautui tähän meidän suhteeseemme, ettei halunnut pilata sitä liian nopealla etenemisellä. Kyllä aluksi uskoin häntä, mutta lopuksi se alkoi vähän ihmetyttämään.

Kaksikolla oli kuitenkin yksi hieman intiimimpi hetki ja kirjassa Auer toteaa, ettei "Seppo" ainakaan mikään impotentti ollut. Jossain vaiheessa Auer alkoi kuitenkin epäillä Sepon olevan poliisi, sillä mies asettui enemmän poliisin puolelle ja oli valmis uskomaan Auerin syyllisyyteen.

Voit kuunnella koko haastattelun SuomiAreenasta täältä.

Lue myös: IS: Anneli Auer vaatii ennätyskorvauksia: yli kolme miljoonaa kärsimyksestä ja vapaudenmenetyksestä?

Kilpailut

Uusimmat