Kuva: All Over Press

Yrittäjä Janina Fry: "Kaikkia lankoja ei voi pitää itsellään"

23.10.2017 13:30 - Katja Nygård - Luettu 10 455 kertaa

Janina Fryn oma vaatemallisto täytti juuri 10 vuotta.

Janina Fry perusti oman yrityksen vuonna 1998, ensisijaisesti esiintymiskeikkoja ja mallikuvauksia varten. Nykyään yritystoiminta keskittyy pääosin muotibisnekseen. Fryn omaa nimeä kantava Janina F -vaatemallisto vietti juuri 10-vuotisjuhlaansa. Fry toimii yrityksensä omistajana ja pääsuunnittelijana.

Ennen bisnesuraansa Janina Fry muistetaan parhaiten mallina ja juontajana. Hän on naimisissa Warner Music Finlandin toimitusjohtajan, Mark Fryn, kanssa. Pariskunnalla on kaksi kouluikäistä lasta.

Parasta yrittäjänä olemisessa on…olla oman elämänsä herra. Saan itse määritellä työaikani, mutta se tarkoittaa usein sitä, että teen töitä myös normaalin työajan ulkopuolella. Toisaalta se mahdollistaa perhearjen pyörittämisen ja lasten harrastuksiin kyyditsemisen eri tavalla kuin yhdeksästä viiteen -työaikaa tekevällä.

Yrittäjän paras ystävä on…hyvä tilitoimisto. Ainakin itselleni se on kaiken a ja o, koska en ole niin kiinnostunut numeroista vaan vahvuuteni on luovuudessa. Myös logistiikka ja graafinen suunnittelu on ulkoistettu.

Kun tänä syksynä avasin mallistolleni verkkokaupan, ovat exel-taulukotkin tulleet tutuiksi. Sen toiminta ja päävastuu ovat omissa hyppysissäni.

Vaikeinta yrittäjänä olemisessa…ovat olleet viimeiset pari vuotta, jolloin olen menettänyt molemmat vanhempani. Koska elämä on ollut yhtä turbulenssia, fokuksen pitäminen yrityksen suuntaan, suvantovaiheiden ehkäiseminen sekä eteenpäin vievän voiman ylläpitäminen on ollut haastavaa.

Yrittäjä ei voi koskaan…tuudittautua edellisen vuoden menestykseen. Koko ajan pitää suunnitella seuraavaa askelta ja tulevia vuosia.

Haastavinta yrittämisessä on…oppia säännöstelemään omia energiavarastojaan siten, että voimat riittävät elämän muiden haasteiden ja nykyhetken lisäksi myös uuden luomisen innon ylläpitämiseen.

Suurin saavutukseni yrittäjänä on…se, että mallisto on ollut olemassa jo kymmenen vuotta. Tässä ajassa ja maailmassa mikään ei ole itsestäänselvyys. Tärkeintä on ollut pitää asiakkaat ja myyntikanava tyytyväisinä sekä pystyä luomaan nahkansa joka vuosi uudelleen.

Paras neuvo, jonka olen yrittäjänä saanut…on pitää kiinteät kulut mahdollisimman pieninä. Kulurakennetta ei kannata tehdä liian raskaaksi etenkään alkuvaiheessa, kun menoja on paljon, mutta säännöllisiä tuloja ei välttämättä vielä.

Aloittelevan yrittäjän kannattaa…tehdä kunnon toimintasuunnitelma ja miettiä, mihin tarpeeseen oma idea tulee vastaamaan. Mitä selkeämmin tietty tarve on selvillä, sitä kestävämpi bisnes syntyy.

Jos suunnittelee perustavansa yrityksen ystävänsä tai sukulaisensa kanssa, kannattaa miettiä myös perusteellinen työnjako sekä kaikki mahdolliset kompastuskivet, joihin voi matkan varrella törmätä.

Olen saanut eniten tukea…omalta aviomieheltäni. Emme onneksi ole sekoittaneet yrittämistä ja muuta elämää toisiinsa, vaikka sparrailemmekin usein yhdessä ideoita.

Vahvuuteni yrittäjänä…on ehdottomasti luovuus. Olen kova kehittämään ideoita, mutta tarvitsen ympärilleni tiimin, joka vahvistaa niitä aihealueita, joissa en itse koe olevani vahvimmillani. Kaikkia lankoja ei voi pitää itsellään.

Tulevaisuudessa tärkeintä on…luotsata mallistoa samalla tavalla ja paremminkin kuin tähän asti niin, että jonain päivänä se voi viettää 20-vuotisjuhlaansa.

Lue myös: Palkittu yrittäjä: "Olin vähällä menettää koko yritykseni yhdessä päivässä"

Lue myös: Yrittäjä Vappu Pimiä: ”Palkkatyöhön palaaminen olisi painajainen”

Lue myös: Rakennusurakoitsija: ”Yrittäjänä voi tapahtua mitä tahansa”

Lue myös: Kuntosaliyrittäjä: ”Välillä pitää olla vähän itsekäs”

Arvostele artikkeli

Kilpailut

Uusimmat