Kuva: Shutterstock

Sydänterveydestä kannattaa huolehtia jo nuorena välttääkseen ongelmat vanhana - 3 oleellista vinkkiä

02.10.2022 15:15 - Minttu Tikkanen

Omaa terveyttään voi edistää tasapainoisilla elämäntavoilla.

Vaikka vakavat terveysongelmat iskevät monelle vasta vanhemmalla iällä, on nuoruus sitä aikaa, kun pohjaa myöhemmän iän terveydelle jo rakennetaan.

Erityisesti sydämen hyvinvoinnista kannattaa pitää huolta läpi elämän. Sydämen terveyttä voi vaalia syömällä terveellisesti, liikkumalla ja rajoittamalla päihteidenkäyttöä.

Katse lautaselle

Ruokavaliossa huomiota kannattaa erityisesti kiinnittää suolan, sokerin ja rasvan määrään ja pysyä terveysviranomaisten suositusmäärissä. Niiden liiallinen käyttö voi johtaa kohonneeseen verenpaineeseen ja kolesteroliarvoihin tai ylipainoon, jotka kaikki altistavat sydänsairauksille.

Rasvan suhteen on syytä tarkkailla myös sen laatua, sydämelle ovat paljon hellempiä kasviperäiset rasvat kuin kovat eläinrasvat, joita esimerkiksi lihassa on. 

Välttele päihteitä

Tupakka ja alkoholi ovat varma tapa sabotoida omaa terveyttänsä. Alkoholin suhteen kannattaa pysytellä suositelluissa rajoissa eli miehillä enintään 14 viikkoannoksessa ja naisilla enintään yhdeksässä. Alkoholituotteita kannattaa silloin tällöin vaihtaa alkoholittomiin vaihtoehtoihin tai matala-alkoholisiin juomiin.

Tupakointi sen sijaan olisi terveydelle hyödyllisintä lopettaa kokonaan. Tupakointi vahingoittaa verisuonia ja sydäntä, mikä voi kasvattaa esimerkiksi sydänkohtauksen riskiä.

Pysy liikkeessä

Huippu-urheilija ei tarvitse olla, mutta viikossa olisi silti syytä liikkua useamman kerran. Aikuiselle sopiva tavoite voisi olla esimerkiksi 150 minuuttia rasittavuudeltaan vaihtelevaa liikuntaa viikottain. Varsinaisten treenien tuomaa minuuttimäärää kannattaa siis helposti kasvattaa kevyellä hyötyliikunnalla.

Ei siis kannata ajatella, että jos ei jaksa juosta 10 kilometrin lenkkiä, ei lähde ollenkaan. Liikunta on terveydelle joka tapauksessa hyödyllistä, oli se sitten kestoltaan tai rasittavuudeltaan mitä tahansa. 

Lue myös: Kannattaako sokerilakko? Ovatko makeutusaineet myrkkyä? Ravitsemusterapeutti vastaa ikuisuuskysymyksiin

Lue myös: 10 000 askeleen suositus ei olekaan paras mittari - enemmän väliä on yhdellä asialla

Lue myös: Tiedätkö, mikä on "aktiivinen sohvaperuna"? Yleinen elämäntapa on luultua vaarallisempi terveydelle

Lue myös: Onko nivelten naksuttelu haitallista? Asiantuntija antaa selkeän vastauksen ikuisuuskysymykseen

Lähde: Independent

Kilpailut

Uusimmat