Kuva: Shutterstock

Merkit ja vinkit: Tarvitseeko lapsi monivitamiineja?

24.03.2019 08:15 - Karoliina Kotala

Moni aikuinen käyttää monivitamiineja päivittäin, mutta mistä tietää, tarvitsevatko niitä myös perheen pienimmät?

Vanhempien mieltä saattaa askarruttaa, tarvitseeko lapsi jonkinlaisia monivitamiinivalmisteita vai saako hän riittävät määrät tarpeellisia vitamiineja ravinnosta. Lasten tärkeimmän vitamiinin tiedetään olevan D-vitamiini, joka poikkeuksena muiden vitamiinien vaikutustavasta, vaikuttaa solujen tumassa säätelemällä geenien ilmentymistä ja siksi pitkään jatkuneella D-vitamiinin puutoksella uskotaan olevan yhteys lähes minkä tahansa sairauden puhkeamiseen tai pahenemiseen. Siksi päivittäinen D-vitamiinilisä ohjeistetaan aloittamaan jo vastasyntyneenä ja jatkamaan aikuisikään asti.

Muiden vitamiinien suhteen yleinen suositus on, ettei niitä lapselle tarvitse antaa, jos lapsi on terve ja syö monipuolisesti. Tutkimuksissa on todettu, ettei monivitamiinivalmisteista ole haittaa, mutta ei varsinaista hyötyäkään. On myös hyvä muistaa, että vitamiinilisien sisältämistä vitamiineista imeytyy parhaimmillaankin vain puolet. Tehokkaimmin vitamiinit saakin ravinnosta, joka vaikuttaa myös ravintoaineiden imeytymiseen.

Nykyään vitamiinien vakavat yleispuutokset ovat harvinaisia, mutta moni vanhempi tietää, että toisinaan juuri ne tärkeimpiä vitamiineja sisältävät kasvikset, hedelmät ja marjat eivät lapselle maistu. Jos lapsen ruokavalio tuntuu erittäin niukalta ja yksipuoliselta, kannattaakin kääntyä vaikkapa ravitsemusterapeutin puoleen ja kysyä neuvoa. Jos ruokavaliota rajoittaa esimerkiksi allergia, kannattaa myös kysyä ammattilaiselta mahdollisesta vitamiinilisien käyttämisestä.

Jos annat lapsellesi monivitamiinilisää, suosi kotimaisia tuotteita, sillä niissä noudatetaan suomalaisia saantisuosituksia ja niiden laatuun voi luottaa. Muista myös noudattaa oikeita annosteluohjeita.

Lähteet: Perheenaika.fi

            Hyvaterveys.fi

Lue myös: Nirsoileeko lapsi ruokaillessa? Tee kaksi helppoa muutosta, suosittelee asiantuntija

Kilpailut

Uusimmat